Fotograf: Christian von Essen/Pixabay

AI-experten: Det är sunt att vara skeptisk – när tekniken smyger sig in i din bransch

Vi borde alla ta ett steg tillbaka och skapa en mer nyanserad bild av vad AI faktiskt är. Det menar AI-experten Christian Guttmann som är veckans gäst i podcasten Heja Framtiden. 

Artificiell intelligens väcker känslor i vilket sammanhang som helst just nu. Är det affärsnytta, integritetskränkande, mediehajp, forskningsexplosion eller biljetten till mänsklighetens undergång?

Christian Guttmann har följt AI-evolutionen från första parkett i 25 års tid, och han menar att en initial skepsis faktiskt kan vara sunt.

”Jag tror att det är en hälsosam inställning, och jag uppmanar alla att formulera sina farhågor och dela med sig av det man oroar sig för. Då kan vi få en bra och öppen debatt om hur AI ska och bör användas i framtiden”, säger Christian Guttmann.

HEJA FRAMTIDEN

Podcasten Heja framtiden vill lyfta nyheter kring positiv utveckling och tekniska möjligheter och föra samtal kring hur vi kan skapa en bättre framtid tillsammans.

I detta avsnitt intervjuar Christian von Essen AI-experten Christian Guttmann.

Guttmann är tysk-australier boende i Sverige. Han har en master i AI från KTH i Stockholm, en doktorsexamen i AI från Monash-universitetet i Australien och är grundare av intresseföreningen Nordic AI Institute. I dag är han flitig föreläsare i rollen som AI-chef på konsult- och mjukvarubolaget Tieto.

Läs även: AI-samhället är här: På Zalandos nya lager i Stockholm jobbar robotar och människor sida vid sida

En viktig poäng i Christian Guttmanns resonemang är att AI inte är något som exploderar helt plötsligt – enligt hans analys kommer tekniken snararare att smyga sig in i alla branscher och samhällsfunktioner under de kommande decennierna. Därför är det viktigt att tidigt etablera etiska ramverk redan nu, även på politisk nivå.

Han ser stora vinster med hur AI kan komma att utveckla sjukvård, utbildning, transporter och myndighetskontakter, samt generellt att frigöra mänskliga resurser från repetitiva uppgifter som kan automatiseras.

”Möjligheterna som skulle kunna släppas loss är enorma. Vi kommer kunna fokusera betydligt mer på de saker som faktiskt är värdefulla och viktiga för oss. Därför vore det bra om fler människor tog sig tid att verkligen förstå den här tekniken och hur den fungerar.”

Lyssna på hela intervjun i senaste avsnittet av podden Heja framtiden här:


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.