Fotograf: Carneige Fonder

Fondesset Blecher: Så tacklar jag jojo-börsen och här är mina senaste köp

Carnegie Fonders Simon Blecher om sin investeringsstrategi under tvära kasten på marknaden.

Handelskrig mellan USA och Kina, Brexit och uppblossad konjukturoro präglade det historiskt svaga börsåret ifjol. Efter den starka januaribörsen står kurserna fortfarande lägre än för några månader sedan, men betydligt högre än fjolårets lågpunkt. Blecher ser det lite som att marknaden är tillbaka på ruta ett. Det framgår av en månadsrapport.

"Samtidigt visar nästan all statistik att Kina bromsar in ganska kraftigt, Europa hänger på och Sverige ser svagt ut med bostadsmarknaden i spetsen. USA är fortfarande starkt, men nog bara en tidsfråga innan det viker ner också", kommenterar Blecher.

Förvaltaren berättar att han gjort färre förändringar i portföljen än vanligt, då han är trygg med sin "utpräglade värdeportfölj".

Bland förändringar i portföljen nämns försäljning i SCA efter en "fin kursuppgång", medan fonden behåller exponeringen mot skog genom Holmen. Förvaltarteamet har utökat positionen i Investor något, medan de minskat i sektorkollegan Industrivärden.

Blechers fond har samtidigt ökat innehaven i Skanska och NCC.

"Både NCC och Skanska har varit besvikelser på senare tid, men notera att båda bolagen har nya vd:ar, rensat i böckerna och värderas lågt för den som tror att de uthålligt kan klara av en marginal på drygt 3 procent."

Portföljmässigt har det funnits en del besvikelser i portföljen, men de flesta bolagsrapporter anses ha varit mycket väl godkända med hänsyn till värderingarna. Ett glädjande besked var även att fondens tre största innehav i form av Investor, Volvo och Holmen höjde sina utdelningar.

Carnegie Sverigefond steg 8,2 procent i januari. Därmed är facit på ett års sikt positivt, upp drygt 2 procent, vilket ligger i linje med snittet för Sverigefonder enligt Morningstars statistik.

"Börsnedgången ifjol har gjort aktier billiga och vår portfölj i synnerhet. Visst har konjunkturen mattats av från höga nivåer, visst verkar den politiska osäkerheten bestå och Kina bromsa in. Och förmodligen är det bara en tidsfråga innan USA gör samma sak. Men för den som har ett femårigt perspektiv är det bara att konstatera att vår portfölj har en P/e-talsvärdering under 15 och en utdelning över 4 procent; plus enormt med dolda värden. Det är attraktivt", säger Blecher.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST