Fotograf: Jonas Ekströmer/TT

Ny rapport: Här är facit efter 2 år med medborgarlön i Finland

Omtalade experimentet är klart – nu kommer första resultaten. Deltagarna mår överlag bättre, men deras sysselsättning ökade inte.

I dag offentliggjordes de första resultaten av Finlands omtalade experiment med medborgarlön, eller basinkomst som det även kallas.

I experimentet, som pågick 2017–2018, fick sammanlagt 2000 arbetslösa personer mellan 25 och 58 år gamla 560 euro utbetalt varje månad – helt utan krav på motprestation.

Läs även: Professorn: Vi måste börja prata om medborgarlön i Sverige

Enligt en undersökning vid experimentets slut menade deltagarna att deras eget välbefinnande hade ökat. De upplevde mindre stress och koncentrationssvårigheter, och hade färre hälsoproblem än kontrollgruppen. De hade även större tilltro till framtiden och till deras egen förmåga att påverka sociala problem.

Däremot påverkades inte sysselsättningsgraden enligt de preliminära resultaten.

”Baserat på en analys av registerdata på en årsnivå kan vi säga att under experimentets första år var basinkomstmottagarna varken bättre eller sämre på att finna sysselsättning på den öppna arbetsmarknaden”, säger Ohto Kanninen, forskningskoordinator vid Löntagarnas forskningsinstitut.

Det finländska experimentet har emellertid kritiserats bland annat för att det endast omfattat långtidsarbetslösa. Kritikerna menar att verklig universell basinkomst ska betalas ut till alla medborgare, oavsett sysselsättningsgrad.

En av dessa kritiker var Joona-Hermanni Mäkinen vid Parecon, en finländsk tankesmedja med fokus på demokratisk och ekologiskt hållbar ekonomi.

”Hela världen såg på, vi kunde ha gjort ett hyggligt, riktigt experiment, men det gjorde vi inte. Det är skamligt”, sade han till Business Insider Nordic.

Till och med en av arkitekterna bakom försöket, professor Olli Kangas vid Åbo universitet, har yttrat sig kritiskt om studien.

”Två år är en alltför kort tid att dra längre slutsatser av ett så omfattande experiment. Vi borde ha fått tilläggstid och mera pengar för att få fram pålitliga resultat”, sade han till YLE förra året.

Mer läsning: Futuristen på Google: Medborgarlön rullas ut globalt på 2030-talet – och du kommer att ”leva väldigt gott på den”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST