Fotograf: Christian von Essen, Pexels (montage)

Klimatkämpen som bytte bana efter analys av yrkesvalet: ”Insåg att jag inte lagt min tid på rätt problem”

Hur ska vi se till att våra pengar, resurser och karriärer läggs på områden som kommer flest människor till godo i det långa loppet? I podcasten Heja Framtiden berättar Gabriella Overödder, generalsekreterare för Effektiv Altruism Sverige, om hur olika initiativ inom EA-rörelsen gör världen bättre.

Effektiv Altruism-rörelsen växer sig allt starkare på stora lärosäten runtom i världen. Akademiker inom ekonomi, filosofi, matematik och miljö närmar sig nyfiket den grundläggande frågan inom effektiv altruism: hur kan vi med våra resurser göra världen bättre för så många människor som möjligt? Det korta svaret på den frågan är: genom att räkna och analysera på samma sätt som inför andra typer av investeringar.

Gabriella Overödder är generalsekreterare för Effektiv Altruism Sverige sedan hösten 2018. Hon växte under perioder upp i Kina och kände tidigt behovet av att engagera sig i miljö- och klimatfrågor. Hon studerade klimatvetenskap vid Cambridge-universitetet, var aktiv inom miljöfrågor och kom i kontakt med EA-rörelsen. Det förändrade henne från grunden.

"Ju mer jag läste på om effektiv altruism och forskning om de globala risker som mänskligheten står inför, desto mer insåg jag att jag inte hade lagt min tid på rätt problem."

HEJA FRAMTIDEN

Podcasten Heja framtiden vill lyfta nyheter kring positiv utveckling och tekniska möjligheter och föra samtal kring hur vi kan skapa en bättre framtid tillsammans.

I detta avsnitt intervjuar Christian von Essen generalsekreteraren för Effektiv Altruism Sverige Gabriella Overödder.

Här är det läge att höja på ögonbrynen. Skulle en karriär inom klimatarbete inte göra tillräckligt stor skillnad?

"Global uppvärmning är ett oerhört stort problem, men jag insåg att jag kunde göra större skillnad inom ett annat område. Inom effektiv altruism väljer man inte fokusområde endast utifrån om problemet är stort, utan också utifrån i vilken utsträckning det är lösbart och försummat. Med tanke på hur otroligt många det är som forskar inom klimat just nu kunde jag göra mer på annat håll."

Effektiv altruism handlar alltså inte bara om att vara altruistisk, utan framförallt om att fokusera på effekten av det man gör. Efter ingående analyser – bland annat genomförda av organisationen GiveWell – blir resultatet att de mest effektiva välgörenhetsorganisationerna i världen jobbar med åtgärder som malariamyggnät, avmaskningstabletter och masskommunikation inom hygien och hälsa. Initiativ som kan vara svåra att marknadsföra mot en känslomässigt styrd givargrupp.

Läs även: FN-svenskens jobbstartup rider på vågen av unga som hoppar av ekorrhjulet för att söka mening

Men att donera pengar är trots allt bara ett sätt att göra skillnad.

"En annan möjlighet är att se över sin egen karriär", säger Gabriella Overödder. "80,000 Hours är en av huvudorganisationerna inom EA. Det är en plattform där man kan analysera olika yrken och se vilka möjligheter man har att göra skillnad genom sitt yrkesval. Det brukar vara väldigt ögonöppnande för många".

Lyssna på hela intervjun i senaste avsnittet av podden Heja framtiden här: