Deltagarna i det senast Few-programmet, som tog slut i december i fjol, tillsammans med programansvariga från Trust.

De sitter på receptet för att få fram fler kvinnliga vd:ar – nu kommer Few till Stockholm

Ledarskapsprogrammet Few, For Executive Women, lanseras i Stockholm efter tolv framgångsrika år i Malmö.

I fjolårets rapport, den sjunde i raden, från stiftelsen Albright tog antalet kvinnliga börs-vd:ar ett rejält kliv. Ökningen, från 17 till 28, motsvarar 65 procent, men fortfarande är andelen kvinnor på såväl ledande positioner som i styrelserummen alltför få.

Läs även: Allbrights vd listar dos and don’ts – när du vill bygga ett jämställt bolag

Det vill nu Trust, som arbetar med rekrytering och ledarskapsutveckling, råda bot på genom att efter tolv framgångsrika år i Malmö lansera sitt ledarskapsprogram Few, For Executive Women, i Stockholm.

"Vi på Trust är självfallet mycket glada över att se tydliga framsteg gällande jämställdheten i näringslivet i Allbrights undersökning, men det finns fortfarande oerhört många kvinnor där ute med god affärsvana och utvecklad strategisk förmåga inom ledarskap, alltså verkliga ämnen för att bli starka ledare, vars kompetens vi gärna vill värna om. Därför är vårt mål, genom att starta Few även i Stockholm, att på sikt få se ännu fler kvinnor i ledande positioner på hög nivå", säger Eva Carloni, vd på Trust.

Few-programmet är anpassat för vd:ar och chefer på höga nivåer, och deltagarna i Stockholm kommer från bolag som till exempel Dina Försäkringar, PostNord, Inspektionen för vård och omsorg och Stockholms stad.

Målet med programmet är att utveckla det personliga ledarskapet, skapa medvetenhet kring det omedvetna och framförallt utveckla handlingskraftiga ledare. Alltid med personligt mentorskap längs vägen. Utvecklingsprogrammet är en process som sträcker sig över 16 månader under personlig och professionell ledning. Det innehåller bland annat 20 utbildningsdagar, coaching-tillfällen, mentor-adept-träffar och olika gästföreläsare.

"Som kvinna och ledare har man redan ett personligt varumärke och i Few utvecklas och fylls detta med ett större innehåll. Deltagarna som går programmet blir mer strategiska och mer "executive", säger Eva Carloni.

Som deltagare eller mentor i ledarprogrammet blir man självskriven i Few Alumni Network som idag har närmare 300 medlemmar i form av erfarna ledare och män och kvinnor från skilda delar av näringslivet.

Det första Few-programmet i Stockholm startar den 8 februari.