Fotograf: Pressbild Ikea

Ikea testar cirkulär affärsmodell – ska börja med möbeluthyrning

Ska hyra ut möbler till företagskunder.

Ikea tar nu ett steg bort från sin affärsmodell och testar möbeluthyrning. Det skriver Financial Times.

De första försöken inleds i Schweiz redan den kommande månaden, och kommer att vara riktade mot företag.

Läs även: Ikea avslöjar nya strategin: Så ska möbeljätten bli helt cirkulär till år 2030

”Vi kommer att samarbeta med partners så att du kan leasa dina möbler. När leasingperioden är slut lämnar du tillbaka dem och så kanske du leasar något annat”, säger Inter Ikeas vd Torbjörn Lööf till Financial Times.

När möblerna sedan återlämnas kan de renoveras innan de slutligen säljs, och på så sätt förlängs produkternas livscykler.

Experimentet är det första i en serie tester som Ikea hoppas ska kunna leda till ”skalningsbara prenumerationstjänster” för olika sorters möbler, och är en del av möbeljättens satsning på att utveckla en cirkulär affärsmodell.

Ikea har redan tidigare tagit steg bort från de stora varuhusen, och har bland annat öppnat en popupbutik för kök i centrala Stockholm samt lanserat mindre butiker i centrala London och New York.

I framtiden hoppas Torbjörn Lööf att satsningen även ska kunna riktas mot privatpersoner, exempelvis genom uthyrning av kök. Redan nu har Ikea börjat formge sina kök så att det ska vara möjligt att enbart byta ut skåpluckorna, utan att behöva riva ut hela stommen.

”Man skulle kunna säga att leasing är ett annat sätt att finansiera ett kök. När den här cirkulära modellen är i gång kommer vi har ett mycket större intresse av att inte bara sälja en produkt, utan även se vad som händer med den och att kunden tar han om den”, säger Torbjön Lööf.

Mer läsning: Ikea efter Ingvar – missnöje, maktkamper och panikåtgärder


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST