Fotograf: Pexels

Fondchefer med 30 biljoner i ryggen: Följ Paris-avtalet eller riskera pengarna

Investeraruppropet Climate Action 100+ sätter press på jättar som SSAB och Volvo.

Några av världens största stålbolag varnas av investerargruppen Climate Action 100+, som fått Shell och BP att börja med kortsiktiga utsläppsmål i syfte att uppfylla det så kallade Parisavtalets klimatmål, skriver Bloomberg.

Aktivistgruppen kontrollerar över 30.000 miljarder i kapital och består av över 250 fondchefer, som nyligen släppt en rapport med sina förväntningar på stora stålbolags arbete i klimatfrågan. I rapporten uppmanar fondcheferna bolagen att följa Parisavtalet, och om inte tillräckliga åtgärder genomförs riskerar stålindustrin gruppens investeringar.

Stålindustrin står för omkring 7 procent av de globala utsläppen av växthusgaser, enligt aktivistgruppen, och behöver minska sina utsläpp med 55 procent till och med 2050.

På aktivistgruppens fokuslista finns två svenska bolag, SSAB och AB Volvo.

Läs även: Nästa finanskris kan utlösas av klimatförändringarna, varnar storbanken


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST