Fotograf: Nina Stjernkvist/TT

Slagig handel inleder börsveckan – First North-bolag kollapsar med 17%

Stockholmsbörsen vände i likhet med de ledande europeiska börserna uppåt efter en inledande nedgång på veckans första handelsdag.

Vid 12.10-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 oförändrat till nivån 1.526. Omsättningen var 4,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. I London var FTSE100 upp 0,3 procent, medan uppåtrörelserna i Frankfurt och Paris stannade under nollstrecket och var ner 0,3-0,5 procent.

Bland bolagen på OMXS30-indexet fortsatte Electrolux att stiga ytterligare 1,1 procent efter fredagens rusning. Flera analyshus har höjt sina riktkurser efter den starka kvartalsrapporten och planerna på att knoppa av Professionella Produkter.

Bakom vitvarujätten klättrade skogsbolaget SCA 0,8 procent. Exane BNP Paribas har höjt sin rekommendation för SCA till outperform från tidigare neutral och riktkursen har höjts till 96 från 76 kronor. Även Volvo och Astra Zeneca var upp 0,6 respektive 0,9 procent för dagen.

I andra änden av indexet backade Getinge 2,2 procent. Fonder kopplade till Templeton Global Advisors har sålt aktier i Getinge varefter det sammantagna innehavet minskat till motsvarande 4,7 procent av kapitalet. Vid årsskiftet ägde Franklin Templeton motsvarande 9,96 procent av aktierna.

Teleoperatörerna Telia och Tele2 var ner runt 0,7 procent och stålproducenten SSAB noterades 0,9 procent lägre.

Bostadsutvecklaren JM tappade 3 procent efter en sänkt rekommendation från Handelsbanken till sälj. På måndagsförmiddagen håller JM rapportpresentation efter fredagens bokslut som bidrog till att aktien då steg 1,2 procent.

Hansa Biopharma backade 5,8 procent. Evercore har sänkts sin rekommendation för aktien och sätter i analysen frågetecken för när bolagets preparat imlifidase kan godkännas i USA. Evercore har vidare sänkts sin prognos för preparatets möjliga toppförsäljning.

På First North rusade Ranplan Wireless nära 50 procent efter att bolaget har fått en order värd initialt 22,5 miljoner kronor avseende planeringsverktyg för nätverk. Sedan bolaget noterades i juni 2018 är aktien ner 12,5 procent.

Gruv- och infrastrukturutrustningsföretaget Epiroc har fått en order från Anglo American rörande gruvbolagets nya koppargruva i Peru. Ordervärdet uppgår till cirka 385 miljoner kronor. Epiroc steg 0,6 procent inför tisdagens bokslut.

Kontraktstillverkaren Hanza Holding ökade å sin sida 3,8 procent efter att ha tecknat ett tillverkningsavtal med tidigare nämnda Epiroc.

Aktier i oljesektorn var överlag upp på måndagen. Norska Aker BP har påträffat olja och gas i en prospekteringsbrunn på Froskelår Main där Lundin Petroleum har intresseandel. Preliminär analys indikerar att storleken på fyndet är i linje med tidigare kommunicerat estimat om 45-153 miljoner fat oljeekvivalenter. Lundin Petroleum lyfte 2,8 procent.

Fastighetsbolaget Catena backade 2,4 procent efter att ha säljstämplats av Dagens Industri. Catena har utvecklats fundamentalt bra, men hajpen runt lager- och logistikfastigheter i e-handelns spår har fått aktien att rusa. Nu har den tappat kontakt med verkligheten, enligt tidningen.

Börsveckan ger tre köpråd i veckans utgåva: NCC, Beijer Electronics och Loomis. Aktierna steg 1-5 procent.

Bioteknikbolaget Follicum steg närmare 16 procent efter att ha meddelat att den nya topikala formuleringen av FOL-005 visar på god hårtillväxt i en in vivo-modell och är jämförbar med minoxidil, en ledande kommersiell produkt.

First North-bolaget Arc Aroma har beslutat om en företrädesemission på 38,5 miljoner kronor, vilket fick aktien att falla knappt 17 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST