Fotograf: Globe bokhandel

Bokhandlaren som trotsar butiksdöden med ”Sveriges största utbud” – i lilla industriorten Ludvika

I en liten industriort i södra Dalarna finns en av Sveriges mest välsorterade bokaffärer. Anders Källgren kan erbjuda Ludvikaborna över 30 000 titlar och ska nu försöka ta sitt koncept vidare till andra städer.

Att butiksdöden breder ut sig i landet i kölvattnet av den ökande e-handeln är väl knappast någon nyhet. Res till vilken medelstor svensk stad som helst, och du ser gapande tomma butiksytor i centrum som en konsekvens av att vi handlar mer och mer online, men även på grund av att vi för bekvämlighetens skull gärna handlar i större köpcentra utanför stadskärnorna.

Men det finns de som trotsar utvecklingen. I den lilla industriorten Ludvika i sydvästra Dalarna klamrar sig Anders Källgren ihärdigt fast med sin bokhandel Globe. Vad som började som en liten missionsbokhandel redan 1981 har vuxit till en fullsortimentsbokhandel som idag upptar hela 350 kvadratmeter.

"Hemligheten är att vi har ett väldigt brett sortiment. Vi är en av Sveriges mest välsorterade boklådor, och det har vi gjort lite grann till vår nisch", berättar Anders Källgren för Veckans Affärer.

"Vi får ju också väldigt mycket positiva hintar av kunderna, de tycker det är roligt att gå omkring här när vi har så mycket varor, det finns så mycket att välja på. Vi är ju en bokhandel som sticker ut."

Den typiska bokhandeln i den lite större staden eller köpcentrat har annars mindre lokaler, högre hyra – och tvingas därför begränsa sitt utbud till de allra senaste och bredaste böckerna. På Globe har man däremot råd att ha "hyllvärmare" stående i den stora butiken.

Och det är kombinationen låg hyra och stor yta som möjliggör det breda sortimentet. Sedan butiken öppnade i den nuvarande lokalen har man vid flera tillfällen slagit ut väggar när intilliggande butikslokaler blivit lediga.

"Tar man en författare som Lena Andersson som kom med en bok här i våras så har vi ju den, och sedan har vi tre till ur hennes tidigare utgivning. För att det är så roligt att få ha i lager när folk kommer och frågar. Det gläder vi oss åt varje gång!"

Med över 30 000 olika titlar i lager slår Globe den genomsnittliga bokhandelns omkring 10 000–12 000 med flera hästlängder. Enligt en uppskattning från Förläggareföreningen lär Globe vara Sveriges mest välsorterade bokhandel, berättar Anders Källgren – men han väljer själv att kalla sig näst mest välsorterad "för att vi inte ska trampa någon på tårna".

Det enorma utbudet är minst sagt imponerande för en kommun med blygsamma 27 000 invånare – vilket inte direkt ger ett enormt kundunderlag. En del av förklaringen ligger i att en del av kunderna kommer utomsocknes ifrån.

"Vi har mycket kunder som kommer från Mälardalen, Stockholm, Uppsala. De har stugor här ute i skogarna, det finns hur många stugor som helst. Och de uppskattar att här i lilla Ludvika finns denna jättebokhandel."

Därmed inte sagt att Globe står oberört när tiderna förändras. Anders Källgren märker också av ett minskande kundflöde. Härom veckan slog stadens Åhlénsvaruhus igen för gott, efter 50 år.

"Vi har ju också tappat försäljning, helt klart", konstaterar han.

"Och vi är också oroliga – vad händer nu, kommer det bli ännu mindre folk på stan? Vi går inte någon gynnsam tid till mötes."

Trenden är tydlig: försäljningen i de fysiska bokhandlarna minskar medan onlineköp och streamingtjänster ökar, enligt en rapport från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

Även Globe tvingas anpassa sig till de skiftande trenderna. Just nu är man i färd med att upprätta en förteckning online över vilka titlar som finns i lager i butiken, för att kunna skapa en "click and collect"-tjänst där kunderna kan välja ut böcker som de sedan hämtar i butiken.

Ljudbokens tilltagande popularitet har inte heller gått Anders Källgren förbi.

"Vi har otroligt mycket ljudböcker i lager och säljer av det hela tiden. Men helt klart är att vi även där tappar lite grann eftersom färre och färre har cd-spelare och fler och fler kopplar upp sig och streamar."

Men han har också märkt av en annan trend som går åt rakt motsatt håll – gamla hederliga almanackor säljer som smör i solsken.

"Det är somliga som har hållit på med sin mobiltelefon och pillat in uppgifter där och nu har tröttnat på det och gått tillbaka till den vanliga almanackan. Allt har ju sin tid."

För två år sedan utökade Anders Källgren och öppnade en andra bokhandel i Uppsala. Försäljningen där har dock inte riktigt tagit fart, men då både Pocket Shop på Uppsala Centralstation stängt och Studentbokhandeln lägger ner hoppas han nu på bättre fart.

Den 15 februari tar han över Studentbokhandelns gamla lokaler i Uppsala. Med 410 kvadratmeter butiksyta i ett plan hoppas Anders Källgren skapa en smärre kopia av Globes stora sortiment. Men trots att bokhandeln ligger i en av Sveriges största studentstäder blir det ingen satsning på just studentlitteratur.

"Nej, den ska vi absolut inte röra. Det är just det som har fällt Studentbokhandeln", säger Anders Källgren.

"Vi ska ha samma koncept som i Ludvika, med en väldig bredd på allmänlitteraturen och så ska vi ha kontorsvaror och sådant som hör till kring detta. Så då ska vi dra på ordentligt i Uppsala."

Läs även: Därför går vissa butikskedjor som tåget medan andra håller på att duka under


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST