Fotograf: Tim Risberg/AP

Historiskt svagt kvartal för Apple när Iphone-försäljningen rasar 15% – ändå stiger aktien

Marknaden tar fasta på ljusglimtar i Silicon Valley-jättens rapport.

Förväntningarna var lågt ställda mot bakgrund av att Apple levererade sin första vinstvarning på 15 år vid årsskiftet. Då flaggade vd Tim Cook för att inbromsning i Kina och svagare Iphone-försäljning skulle sänka kvartalssiffrorna.

Det förklarar att marknaden reagerar med fattning trots att Iphone-försäljningen rasade med 15 procent under första kvartalet, som var Apples sämsta Q1-resultat på nästan ett decennium, enligt Business Insider.

För första gången redovisade inte Apple det totala antalet sålda Iphones, vilket många analytiker ser som ett oroande tecken.

Utsikterna för kommande kvartal är i nederkant av vad marknaden hade väntat sig. För räkenskapsårets andra kvartal spår Apple intäkter på 55-59 miljarder. Väntat enligt Bloombergs snittprognos var 59 miljarder.

"Medan det var en besvikelse att missa vår intäktsguidning så driver vi Apple långsiktigt, och det här kvartalets resultat demonstrerar att den underliggande styrkan i vår verksamhet sträcker sig djupt och brett", kommenterade Tim Cook.

Apples börsvärde som rasat under hösten och vintern återhämtar sig något i spåren av rapporten. I efterhandeln steg aktien 5,7 procent.

Här är det viktigaste ur rapporten:

Apple redovisar ett resultat per aktie på 4:18 dollar för det första kvartalet 2019.

Analytikernas förväntningar var ett resultat på 4:17 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos.

Försäljningen var 84,3 miljarder dollar. Väntat här var en försäljning på 84 miljarder dollar, enligt Bloombergs prognossammanställning.

I samband med vinstvarningen tidigare i januari uppgav Apple att intäkterna under kvartalet preliminärt uppgick till 84 miljarder dollar.

Intäkterna från Iphone-försäljning var 52 miljarder samtidigt som iPad och Mac bidrog med omkring 7 miljarder vardera. Affärsområdet "services" inbringade 10,9 miljarder. Bolagets intäkter från Kina summerade till 13,2 miljarder vilket var nära 5 miljarder sämre i jämförelse med samma period föregående år.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST