Fotograf: Christian von Essen, Pixabay

Experten på automatiserade transporter: ”Vi ligger långt framme i Sverige”

Hamid Zarghampour är Trafikverkets strateg för uppkopplade och automatiserade transporter. I podcasten Heja Framtiden beskriver han var Sverige ligger inom digitaliseringen av transportsystemen.

Det pratas hela tiden om självkörande bilar, och fordonsindustrin är långt framme. 

Som den allmänna diskussionen utvecklas är det lätt att tro att vi alla kommer att köras runt av små autonoma poddar inom en snar framtid. Men de självkörande personbilarna kommer att vara dyra och därmed tillgängliga endast för ett litet fåtal i början, menar Hamid Zarghampour, Trafikverkets chefstrateg för uppkopplade och automatiserade transporter.

”Det är automation av masstransporter som är det riktigt intressanta. Om vi kan få autonoma bussar i stor skala skulle vi kunna frigöra en hel del fordon ur systemet.”

HEJA FRAMTIDEN

Podcasten Heja framtiden vill lyfta nyheter kring positiv utveckling och tekniska möjligheter och föra samtal kring hur vi kan skapa en bättre framtid tillsammans.

I detta avsnitt intervjuar Christian von Essen trafikstrategen Hamid Zarghampour.

Anropsstyrda bussar, självkörande skärgårdsfärjor, lastbilar som kör i så kallad platoon, godståg som inte behöver hålla avståndet till varandra, mobility as a service-algoritmer som tillgodoser hela vårt transportbehov med knapptryckning – Hamid Zarghampour ser enorm potential vid horisonten. Men han poängterar att Trafikverkets övergripande uppgift är att skapa ett transportsystem som är hållbart och tillgängligt för alla i Sverige.

”Alla de här systemen är utvecklade var för sig. De är inte smarta. Tänk om vi kunde optimera väg, järnväg och sjöfart tillsammans!”

Vilka länder ligger längst fram i den här utvecklingen?

”USA är bäst ur ett rent tekniskt perspektiv. Men i Sverige är vi väldigt bra på att se till helheten. Vi tänker i termer av samhälle, hållbarhet och systemeffekter när vi planerar trafik och infrastruktur, och det inspirerar internationellt.”

Lyssna på hela intervjun i senaste avsnittet av podden Heja framtiden här:


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST