Fotograf: Jessica Gow/TT, Pressbild

Förvaltaren ser revanschläge efter miljarduttag ur Swedbank Robur Ny Teknik: ”Google, Facebook och Apple är lågt värderade”

Teknikbolag är ett gott val. Många av de stora bolagen är billiga nu, säger Johan Söderström, som numer tillsammans med Ingemar Syréhn förvaltar succéfonden Swedbank Robur Ny Teknik.

Johan Söderström och Ingemar Syréhn tog över förvaltningen av Swedbank Robur Ny Teknik efter stjärnförvaltarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorns avhopp i höstas.

"Än så länge går vi igenom de stora innehaven och träffar bolagen. Det finns många innehav som har rejäl uppsida, men som också är volatila", konstaterar Johan Söderström.

Sedan tidigare förvaltar han även Swedbank Robur Technology.

"Jag tror mycket på tekniksektorn. Jag har förvaltat Swedbank Robur Technology, där vi främst placerar i stora teknikbolag, i flera år. Jag sparar själv i den. Tillväxten i sektorn är hög. Om man får dessa bolag till bättre värden, som nu, tycker jag det är ett gott val."

Han tror stenhårt på just de stora teknikbolagen.

"Stora teknologibolag som Google, Facebook och Apple är lågt värderade och även många andra är billiga, även om de inte är några fynd."

Visst har Apple en del problem, vilket är uppenbart då volymerna faller och de skulle behöva få fram telefoner, som erbjuder något verkligt nytt, men samtidigt är det en lågt värderad aktie, konstaterar han.

Under hösten strömmade miljardbelopp ur Swedbank Robur Ny Teknik, men nu har läget stabiliserats i takt med den senaste tidens börsuppgång, uppger Johan Söderström.

Läs mer: Miljardbelopp har strömmat ur Swedbank Robur Ny Teknik efter stjärnförvaltarnas avhopp

"När börsen föll hade vi utflöden, men de har stabiliserats under senare tid", säger han.

Under oktober var utflödet ur fonden 3,6 miljarder kronor. I november var utflödet nere i 736 miljoner kronor och i december var det mindre negativt än under november, uppger han.

Det förvaltade kapitalet, NAV, i fonden, som funnits sedan 1996, uppgick vid årsskiftet till 14 miljarder kronor.

Carl Armfelt och Erik Sprinchorn, som slutade på banken för att starta eget, förvaltade även Småbolagsfonden Norden, Småbolag Sverige och Microcap. En rekryteringsprocess pågår och under en övergångsperiod plockades kompetens in från befintliga förvaltare.

Läs mer: Nu lämnar stjärnförvaltarna Swedbank – för att starta eget

"Vi får se lite hur de slutliga rollerna blir", säger Johan Söderström.

Vilka är dina guldkorn bland bolagen?

"Några exempel på bolag som Ny Teknik äger och som vi nyligen träffat där jag imponerats av hur stora utvecklingsmöjligheter bolagen har är Raysearch, Verisec och Xspray Pharma. Den sortens stora tillväxtmöjligheter ser man sällan bland stora bolag, även om det naturligtvis också finns risker."

Vad tror du på för avkastning för sektorn under året?

"Den frågan passar jag på."

Vad ser du främst för orosmoln?

"Vi är inne i en konjunkturavmattning som vi ännu inte vet hur djup och långvarig den kommer att bli. Med det sagt är dramatiken betydligt mindre än exempelvis runt millennieskiftet eller 2008-2009."

Och möjligheter?

"Vi är bara i början av en lång digitaliseringstrend som drivs av företagen i tekniksektorn. Sektorn har fortfarande goda tillväxtmöjligheter. Teknik är strategiskt viktigt i hela samhället och få har råd att inte fortsätta investera i ny teknologi."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST