Fotograf: Unsplash

Ny studie: Kvinnliga vd:ar löper större risk att få sparken – även om företaget går bra

Kvinnor är inte bara underrepresenterade i toppen av näringslivet. De som klättrar till högsta positionen sitter betydligt lösare än männen, enligt en ny forskningsrapport.

45 procent. Så mycket högre är risken för kvinnliga vd:ar att få sparken jämfört med sina manliga kollegor, enligt en rapport som forskare från flera amerikanska lärosäten nyligen presenterat. Detta rapporterar Fortune.

En uppseendeväckande detalj är att det inte är någon större skillnad mellan kvinnor och män som leder företag som går dåligt. Däremot skiljer sig behandlingen av könen åt bland företag som går bra. 

Vad det beror på kan inte forskarna med säkerhet besvara. En förklaring kan vara att beslutet att avskeda är mer odiskutabelt om det går utför med verksamheten.

När det gäller företag som går bra, å andra sidan, har styrelsen ingen tydlig handlingsplan att följa. I sådana fall, riskerar de att ge vika för föreställning att den kvinnliga vd:n saknar ledaregenskaperna som krävs för att företaget ska fortsätta vara framgångsrika.