Fotograf: Stina Stejrnkvist/TT

Börsuppgång i korten: "Plötsligt dominerar de goda nyheterna igen"

Stockholmsbörsen stod på fredagsmorgonen inför en öppning i positivt territorium sedan uppgifter om en mildare amerikansk tullpolitik, senare dementerade, lyft börserna i USA på torsdagen och i Asien på fredagsmorgonen.

"Plötsligt verkar det som om de goda nyheterna dominerar igen", skriver SEB i en morgonkommentar och hänvisar bland annat till handelssamtalen, ett starkt Philly Fed inköpschefsindex, lägre markandsvolatilitet och duvaktigare centralbanker.

Vid 8.15-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC40-index 0,7 respektive 0,6 procent upp. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång med 0,8 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

Enligt Wall Street Journal överväger USA att lätta på tullarna mot Kina för att lugna marknaderna och för att ge Peking starkare incitament till eftergifter i handelssamtalen.

Förslaget ska ha kommit från finansminister Steve Mnuchin, men sägs inte få stöd av handelsrepresentanten Robert Lighthizer. Uppgifterna dementerades i ett senare skede av en talesperson på finansdepartementet.

De stora amerikanska indexen steg alla omkring 0,7 procent på torsdagen. I Asien noterades indexuppgångar på 1-1,5 procent på fredagen och på råvarumarknaderna steg koppar och nickel runt 0,7 procent. Brentoljan lyfte på nytt och handlades till omkring 61:80 dollar per fat.

Två av Stockholmsbörsens bolag lämnade på torsdagskvällen preliminära siffror för det fjärde kvartalet.

Bilservicekedjan Mekonomen vinstvarnade med hänvisning till en ovanligt svag marknad i Europa och flaggade för "åtgärder" som ska presenteras inom en månad. Det justerade rörelseresultatet väntas landa i intervallet 105-115 miljoner kronor, klart under förväntningarna om 164 miljoner i Bloombergs snittprognos.

Hotellkedjan Scandic Hotels meddelade att vd Even Frydenberg, som tillträdde för mindre än två år sedan, lämnar sin post och ersätts av Jens Mathiesen, landschef i Danmark.

Bolaget redovisade samtidigt preliminär omsättning om 4,6 miljarder kronor och justerat ebitda-resultat om 480 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Väntat var enligt Infront Datas prognossammanställning från mitten av november en omsättning på 4,5 miljarder och ett justerat ebitda-resultat på 440 miljoner kronor.

Kinnevik meddelade att Cristina Stenbeck, Erik Mitteregger och Mario Queiroz inte ställer upp för omval till styrelsen 2019. Nya styrelsemedlemmar blir förre Ratos-vd:n Susanna Campbell och tidigare Asos-ordföranden Brian McBride.

Bland dagens rekommendationsändringar märks att Citi höjer sin rekommendation för Investor till köp från neutral. Riktkursen sätts till 443 kronor (437).

Vidare höjer Barclays sin rekommendation för gruvbolaget Boliden till övervikt från jämvikt. Den nya riktkursen är 255 kronor (230).

Kempen har inlett bevakning av bioteknikbolaget Hansa Biopharma, tidigare Hansa Medical, med rekommendationen köp och riktkursen 350 kronor.

På makroagendan står bland annat USA:s industriproduktion klockan 15.15 och Michiganindex klockan 16. På svensk hemmaplan väntar statsministeromröstningen klockan 9.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST