Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Verkstad tynger index men bankerna står emot nedgången

Stockholmsbörsen har inlett årets tredje vecka med en nedgång i nivå med förhandsindikationerna.

Det är i linje med de större börserna i Europa och Asien där svaga exportsiffror från Kina satte press på aktiekurserna i regionen. Atlas Copco och SKF utgör sänken efter att Carnegie dragit ner rekommendationerna för de båda verkstadsbolagen, medan affärsbankerna stod emot nedgången.

Vid 10.30 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ner 0,4 procent till 1.459. Aktier för 1,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På de ledande europeiska börserna var index ner 0,4-0,5 procent.

På morgonen presenterade SCB inflationssiffror som visade att inflationen i december uppgick till 2,0 procent. Det var i linje med både Riksbankens och SME Direkts prognosenkät. Inflationsuppgången i december motverkades något av lägre priser på drivmedel. Oljan har stigit i inledningen av året, men på måndagen var oljepriset ned efter att även ha backat på fredagen.

På Stockholmsbörsens OMXS30-index var antalet aktier på plus lätträknade. Bland dessa fanns H&M med en uppgång på 0,6 procent.

I övrigt stod affärsbankerna emot väl där Swedbank var upp 0,4 procent. Nordea, som tagit plats i Börsveckans utdelningsportfölj för 2019, var upp knappt 0,2 procent. Dagens industri rekommenderar i måndagens nummer köp av SEB med motiveringen att marknaden underskattar aktien som var oförändrad på måndagsförmiddagen.

SKF och Atlas Copco backade 1,7 respektive 1,4 procent efter sänkta rekommendationer från Carnegie. Investmentbanken tar bort köpråden och rekommenderar nu behåll för både SKF och Atlas Copco.

"De globala tillväxtutsikterna har försvagats under de senaste månaderna, något som har fått oss att räkna med ett mer försiktigt efterfrågescenario. Historiskt har det visat sig att svagare efterfrågan ger svagare prisförutsättningar", skriver Carnegie om SKF. Resonemanget om Atlas Copco går i samma riktning med tilläggen att det finns farhågor om att återhämtningen inom halvledarsektorn har fördröjts samt att aktien återigen handlas med en premie i förhållande till resten av sektorn.

Bland verkstadsbolagen har även Sandvik fått sänkt riktkurs av Jeffries från 185 till 165 kronor. Aktien var ner drygt 1 procent till 133 kronor.

Även Astra Zeneca, vars medicinska chef, Sean Bohen, kommer att lämna bolaget i samband med en omorganisation, placerade sig i botten av OMXS30-indexet med en nedgång på 1,7 procent.

Utanför storbolagen tillhörde omsorgsbolaget Humana vinnarna när aktien steg 3,2 procent. Investmentbolaget Impilo har köpt 12,5 procent av aktierna i Humana från den största ägaren Argan Capital.

First North-listade H&D Wireless har valts till IoT-partner i ett europeiskt forskningskonsortium som har som mål att kraftigt reducera folksjukdomen artros. Avtalet är värt 5,5 miljoner kronor för H&D Wireless och aktien steg drygt 7 procent.

First North-bolaget I-Tech, som säljer en färgtillsats som motverkar påväxt av havstulpaner på fartyg, bedömer att antalet fartyg som använder färg innehållande bolagets produkt Selektope kommer att mer än fördubblas under 2019. Aktien reagerade positiv på nyheten och aktien var som mest upp drygt 6 procent, men vid 10.30-tiden var aktien upp drygt 3 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST