USA:s president Donald Trump Fotograf: Andrew Harnik

Trump om invandringen: ”Detta är en humanitär kris”

Den amerikanska presidenten Donald Trump höll under natten svensk tid ett tal till nationen och tog då bland annat upp den omtvistade muren mot Mexiko. 

USA:s president Donald Trump krävde i ett tv-sänt tal på tisdagen att kongressen tillhandahåller 5,7 miljarder dollar för att bekämpa illegal immigration. Det rapporterar Reuters och Bloomberg News.

Enligt Trump finns det en växande säkerhetskris vid USA:s södra gräns och han sade att alla amerikaner skadas av okontrollerad illegal immigration.

Presidenten sade att han efter krav från demokraterna i kongressen gått med på stålbarriärer och inte en betongmur.

I sitt tal erbjöd Trump ingen ny väg för att avsluta den plyserande politiska dispyten kring hans förslag om en mur mot Mexiko.

"Den enda lösningen är för demokrater att godkänna en utgiftslag som försvarar våra gränser och öppnar vår federala verksamhet igen", sade Trump i sitt drygt 10 minuter långa tal från Ovala rummet, som han hoppas ska öka allmänhetens tryck på demokraterna att gå med på att ge ytterligare finansiering till gränssäkerhet.

"Detta är en humanitär kris. En kris i hjärtat och en kris i själen", sade presidenten.

Talmannen i representanthuset, demokraten Nancy Pelosi, och senatens demokratiska ledare Chuck Schumer avvisade båda Trumps beskrivning av en kris vid den mexikanska gränsen i sina tv-sända svar på presidentens tal.

"President Trump måste sluta att hålla det amerikanska folket som gisslan, måste sluta att fabricera en kris, och måste öppna staten", sade Pelosi.

Schumer sade bara att Trump bör anklagas för nedstängningen av den federala verksamheten.

I dag, onsdag, väntas Trump och vice-presidenten Mike Pence äta lunch med senatens republikaner, och Trump ska på eftermiddagen, lokal tid, träffa kongressledare från båda partier i Vita huset.

På torsdag ska Trump enligt schemat resa till den södra gränsen för att förstärka sina argument för att bygga en mur.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST