Hopp om handelsavtal lyfter Wall Street – FANG-bolagen återhämtar sig

Börserna i New York stärktes ånyo under tisdagen, i väntan på nyheter från de pågående handelssamtalen mellan USA och Kina. USA:s handelsminister Wilbur Ross sade på måndagen till tv-kanalen CNBC att det finns en "mycket god chans till ett bra avtal".

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 1,1 procent till 23.789. Det bredare S&P 500 steg 1,0 procent till 2.574, medan Nasdaq Composite ökade 1,1 procent till 6.897.

Sektorvis stärktes fastighetsbolag 1,8 procent. Finans återhämtade sig succesivt under sessionen och stängde vid oförändrade nivåer.

På bolagsfronten steg flera teknikaktier, bland andra Facebook, Amazon, Netflix och Alphabet (Googles moderbolag). Rapporter från de koreanska Samsung Electronics och LG om lägre resultat under fjolårets avslutande kvartal rådde inte på marknadsoptimismen.

Boeing levererade under 2018 totalt 806 flygplan vilket var tillräckligt för att slå bolagets tidigare rekord samt för att behålla titeln som världens största leverantör, skriver Reuters. Antalet var dock något under målsättningen om 810-815 flygplan. Aktien lyfte 3,8 procent.

Banken JP Morgan handlades 0,2 procent lägre till 100:57 dollar sedan Jefferies sänkt rekommendationen till behåll från köp. Samtidigt sänktes riktkursen till 110 dollar från 130 dollar.

Tesla stärktes marginellt. Under dagen framkom det att styrelseledamoten Larry Ellison, grundare till Oracle, äger aktier för 1 miljard dollar i elbilsbolaget.

Varuhuskedjan Sears rusade 28,6 procent efter uppgifter om att ordförande Eddie Lampert kommer få en ny chans att rädda bolaget från konkurs, rapporterar Bloomberg News. Sears advokat Ray Schrock sade att Eddie Lamperts bud kommer att jämföras med andra alternativ. Eddie Lampert måste emellertid sätta 120 miljoner dollar i deposition för att få delta i aktionen. Aktien hade tidigare under dagen handlats ned med så mycket som 50 procent i spåren av uppgifter om att Sears planerade att ansöka om likvidation.

Kraftbolaget PG&E fortsatte ned med ytterligare 7,3 efter föregående handelsdags 22-procentiga ras på uppgifter om att bolaget överväger att söka konkursskydd efter höstens skogsbränder i Kalifornien. På tisdagen tyngde kreditvärderingsinstitutet S&P:s beslut att sänka PG&E:s betyg till skräpstatus.

Cannabisbolaget Aurora förutspådde i sin kvartalsrapport intäkter på 50-55 miljoner kanadadollar för det andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår, vilket var lägre än de 67,4 miljoner analytiker räknat med. Bolaget upprepade dock prognosen om att öka kapaciteten till minst 150.000 kilo årligen under årets första kvartal. Aktien tappade 4,4 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 3 punkter vid 2,73 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST