Fotograf: Linus Sundahl Djerf/TT

Börsfesten fortsätter i Stockholm: Råvarubolag i topp

Efter tre dagar i följd med högre stängningskurser fortsatte Stockholmsbörsen sin klättring uppåt på onsdagen. Detta efter att börserna i USA såväl som i Asien gått framåt under det senaste dygnet.

Flera råvarubolag stärktes av stigande råvarupriser. Bilrelaterade aktier, som pressats hårt under konjunkturoron i slutet av året, gynnades av positiva indikationer rörande handelssamtalen mellan USA och Kina samt tecken på en mer expansiv finanspolitik i Kina. Svagast utveckling hade de mer defensiva aktierna Telia och Tele2.

Vid 13.10-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,9 procent till 1.467. Aktier för 5,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike steg motsvarande index 0,9-1,2 procent.

På råvarumarknaderna rekylerade basmetallerna upp efter mindre nedgångar på tisdagen och även råoljepriserna steg. Det gav avtryck i Stockholmsbörsens OMXS30-index där Boliden och SSAB noterade topplaceringar med uppgångar på 3,9 respektive 3,4 procent.

Även hygien- och hälsobolaget Essity steg 3 procent. Bank of America Merrill Lynch har höjt sin rekommendation för aktien till köp, från tidigare neutral. Riktkursen höjs till 270 kronor (230).

Av de aktier som backade fanns Telia och Tele2 med nedgångar 0,1 respektive 1,3 procent. Även H&M noterades 1 procent lägre. Jefferies International har sänkt riktkursen för modejätten till 135 kronor från tidigare 145 kronor. Rekommendationen behåll upprepas.

Utanför storbolagsindexet steg Lundin Mining 2,1 procent och IPCO 5,6 procent. Lundin Petroleum, som borrat torrt i Nordsjön, steg mer blygsamma 0,3 procent.

I råvarusektorn steg också Lucara Diamond, upp 4,8 procent. Bolagets intäktsprognos för 2019, som publicerades på tisdagen, var blygsammare än flera analytiker räknat med. Dock väntas utdelningen kvarstå, vilket innebär en hög direktavkastningen. Kepler Cheuvreux och Haywood har båda sänkt sina riktkurser för diamantproducenten, men med upprepade köprekommendationer.

Det var generellt uppåt för bilrelaterade aktier i Europa. Detta i spåren av ökad optimism gällande handelskriget mellan USA och Kina, samt indikationer på en mer expansiv finanspolitik från Kina.

På Stockholmsbörsen fortsatte bilsäkerhetsbolaget Autoliv upp, för dagen med 2,5 procent, efter att ha avancerat nästan 5 procent på tisdagen. Även avknoppningen Veoneer klättrade 4,7 procent.

Byggjätten Skanska meddelade om två nya amerikanska skolorder från USA, tillsammans värda nästan 2,9 miljarder kronor. Därtill rapporteras om ett tunnelbanekontrakt i New York värt 3,3 miljarder kronor. Alla bokas i det fjärde kvartalet. Aktien steg 1 procent.

IT-återförsäljaren Dustin lyfte 4,7 procent efter att ha rapporterat en förbättrad bruttomarginal till 17,4 procent (15,6) och en ökning av det justerade ebita-resultatet till 162 miljoner kronor (131) för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Enligt Bloombergs prognossammanställning väntades i snitt en bruttomarginal om 16,3 procent.

Game Chest, som börjar handlas på Spotlight Stock Market i dag, har inlett förhandling med ett bolag om ett eventuellt förvärv med en köpeskilling omkring 900.000 kronor. Vid lunchtid handlades aktien på premiärdagen till 4 kronor.

Läs även: Hopp om handelsavtal lyfter Wall Street – FANG-bolagen återhämtar sig


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST