Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Stockholmsbörsen faller i spåren av Apples vinstvarning

Asien uppvisade mindre nedgångar med press på teknikbolag och underleverantörer till Apple. I Stockholm föll OMXS30 omkring 0,4 procent i den inledande handeln.

Den amerikanska mobiltelefontillverkaren har efter USA-börsens stängning varnat för lägre intäkter för sin Iphone. En svag kinesisk ekonomi nämndes i sammanhanget. Detta fick även yenen att stärkas mot dollarn till den högsta nivån sedan juni 2018.

Läs även: Tim Cook om Apples första vinstvarning på 15 år: Kina har börjat bromsa in

Apple-underleverantörer i Europa väntas falla 6-7 procent efter den sänkta försäljningsprognosen uppger handlare till Reuters.

USA-börsernas S&P 500-index hämtade annars upp en inledande nedgång för att sluta kring nollstrecket. Inledande oro för Kinas ekonomi avtog. Energibolagen gick starkt efter att oljepriset vänt upp.

På råvarumarknaden har oljepriset åter vänt ned efter en uppgång på onsdagen. Riskaptiten avtog efter Apples besked om en svag kinesisk marknad, vilket fick investerare att åter oroa sig för en svag global ekonomi. Brentoljan steg tidigare till 56:50 dollar per fat men har nu vänt ned mot 54:50 dollar per fat.

Basmetallerna visar nedgångar på upp mot 2 procent. Guldpriset fortsätter upp.

Att oljepriset sjunkit på senare tid är en effekt av att president Donald Trump beordrat ökat oljeflöde till producenterna. Detta enligt presidenten själv på en frågestund med media efter ett öppet regeringsmöte på onsdagen. På mötet framkom även att presidenten anser att börsen ska stiga när ett handelsavtal med Kina är på plats.

Bland rekommendationerna märks Lundin Mining som tagits upp till bevakning av Morgan Stanley med övervikt och riktkurs 58 kronor. Aktien stängde på 37 kronor under onsdagen.

Få företagsnyheter har dykt upp på torsdagens morgon.

Programvarubolaget Enea har tecknat ett större avtal värt 5,3 miljoner dollar kring programvara för mobil trafikhantering för en ledande nätverksoperatör i Nordamerika. Medicinteknikbolaget Irras har ingått partneravtal med Healthklink Europe.

Den brittiska klädkedjan Next har gjort en uppdatering kring julhandeln och kommande försäljning. Bolaget ökade försäljningen med 1,5 procent i december jämfört med samma period föregående år. Försäljningen för helåret väntas bli i linje med tidigare prognos från september, en ökning med 3,2 procent.

Under eftermiddagen publiceras amerikansk konjunkturstatistik. ISM Industri-PMI väntas uppvisa en dämpning under december.

"Den amerikanska tillverkningsindustrin kan knappast helt frikoppla sig från den globala svagheten. Vi räknar med att index ska falla från 59,3 till 57,5, även om det fortsatt skulle vara klart över genomsnittsnivån", skrev Commerzbank i en kommentar.

Läs även: Apples vinstvarning fick Asienbörserna att skaka


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST