Fotograf: Andy Wong/TT

"Kinas Google" varnar för att landet är på väg in i en ekonomisk vinter

Den kinesiska sökjätten Baidu skriver i ett nyårsbrev till de anställda att Kina är på väg in i en ekonomisk vinter som inte kommer att undgå några företag. Men Baidu ska gasa – med hjälp av AI.

Sökjätten Baidu varnar för att en vinter är på gång i Kina när landets tillväxt bromsar in och en ekonomisk omstrukturering tar vid. 

I ett nyårsbrev till de anställda uppgav Baidus vd Robin Li att omstruktureringen inte kommer att gå något kinesiskt företag förbi.

Läs även: Tim Cook om Apples första vinstvarning på 15 år: Kina har börjat bromsa in

Det tuffa utgångsläget kommer däremot inte se Baidu gå på defensiven utan snarare framåt. Bolaget väntas trappa upp takten och det med fokus på artificiell intelligens.

”Den historiska omvandlingen (av artificiell intelligens) håller på att penetrera olika industrier och frigör enorm tillväxtpotential och ger utrymme för uppgradering”, skriver Robin Li.

Enligt honom hjälper omvandlingen företag som Baidu att dra ned kostnader, förbättra effektivitet och hitta nya utvecklingsmöjligheter, uppgavs det i brevet.

Kinas ekonomi har bromsat in till nivåer inte sedda sedan finanskrisen. Det är främst det pågående handelskriget med USA som har förvärrat läget.

Läs även: Googles vd bekräftar tester med censurerad sökmotor för Kina


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.