Fotograf: Richard Drew/TT

Wall Street svängde vilt och slutade på plus – Kina följde efter med liten uppgång

De ledande New York-börserna åkte berg-och-dalbana under torsdagens handel. Med mindre än två timmar kvar till stängning var indexen ned 2,5 till 3,1 procent, men efter en stark avslutning hamnade samtliga på plus.

"Det är svårt att förklara rörelser som i dag, i går och den senaste månaden. Från ett tidsperspektiv är det en historisk 'bull market' och när man kommer så här långt fram i cykeln blir folk mer nervösa", sade Sean O'Hara, vd på Pacer ETF, enligt Bloomberg News.

Dow Jones industriindex stängde upp 1,1 procent till 23.136. Det bredare S&P 500 steg 0,9 procent till 2.488, medan Nasdaq hade ökat 0,4 procent till 6.579.

Samtliga sektorer gick från minus till plus under handelsdagen. Bäst gick det för råvaror som ökade 1,9 procent medan fastigheter steg blygsamma 0,2 procent.

Grafikprocessortillverkarna AMD och Nvidia tog igen mycket av tidiga nedgångar under dagen men stängde trots detta ned 2,3 respektive 1,5 procent. Enligt RBC ger den senaste tidens prisutveckling på grafikkortsmarknaden anledning till att hålla sig vaksam rörande relaterade aktier, rapporterade Bloomberg News.

Citron Research har uttalat sig positivt om Facebook i en analys som kom under annandagen.

"Aldrig förr har Facebook varit ett så övertygande investeringstillfälle", skrev Citron Research som har satt riktkursen 160 dollar för det sociala nätverksbolaget.

Facebook-aktien, som rusade drygt 8 procent på annandagen, steg marginellt på torsdagen till 134:50 dollar.

Bland övriga teknikaktier var Apple ned 0,7 procent medan Microsoft var upp 0,6 procent. Netflix steg 0,8 procent.

Amazon rapporterade på annandagen rekordförsäljning för julhandeln. Enbart i USA hade över 1 miljard varor beställts via e-handlarens Prime-tjänst. Aktien backade 0,6 procent efter annandagens rusning.

Teslas vd Elon Musk har via Twitter gått ut med ett löfte att öka antalet "superchargers" så att de täcker hela Europa under 2019. Aktien backade dock 3,1 procent.

Råoljepriserna fortsatte att pressas på torsdagskvällen, men precis som aktiemarknaden återhämtades mycket av tappet under de sista handelstimmarna. Brentoljan var ned 1,3 procent till 45:65 medan WTI hade backat 2,2 procent till 53:25 dollar.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned 3 punkter till 2,78 procent.

De asiatiska börserna handlades generellt strax över nollstrecket på fredagen, sedan de stora Wall Street-indexen sent på torsdagen gjort en överraskande vändning från nedgångar på närmare 3 procent till en uppgång på cirka 1 procent.

Tokyobörsen utgjorde ett undantag efter torsdagens uppgång på 3,9 procent, sedan yenen stärkts och tioårsräntan fallit under 0 procent för första gången sedan i fjol.

Vid 7.30-tiden var det japanska Nikkei 225-indexet ned 0,3 procent och i Sydkorea steg Kospi 0,6 procent. De kinesiska börserna steg 0,2-0,5 procent.

Från den japanska statistikmyndigheten kom blandade besked, med arbetslösheten upp en tiondels procent till 2,5 procent i november. Samtidigt sjönk industriproduktionen med 1,1 procent, vilket dock var en mindre nedgång än väntat. Bland förlorarna för dagen märktes elektroniktillverkare och detaljhandelsbolag.

I Seoul hörde Samsung till dragloken med en uppgång på 0,8 procent och i Sydney steg flera av de stora gruvbolagen mot bakgrund av stabila till något högre basmetallpriser.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST