JP Morgans chefsstrateg: Fundamenta ser bra ut – 'passiva' investerare bakom börskaoset

Algoritmer och automatiska handelssystem ligger bakom de våldsamma börssvängningarna, inte "miljoner små Warren Buffet", enligt JP Morgans chefsstrateg.

I jul har börserna i USA åkt jojo. Efter flera svaga dagar blev det under annandagen rally. Nasdaq steg 5,8 procent och Dow Jones Index 5,0 procent. Dagen efter (torsdag) inleddes med kraftiga nedgångar men vid stängning noterades både Nasdaq och Dow Jones Index på plus.

Volatiliten i USA har fortplantat sig över Atlanten och Stilla havet och påverkar de europeiska och asiatiska börserna.

David Kelly, som är global strategichef på JP Morgan Asset Management, uttalade sig under torsdagen om börssvängningarna.

De beror inte på fundamenta, sade han. Jobbtillväxten och lönerna, exempelvis, ser bra ut enligt JP Morgan-chefen.

Istället lade han skulden på 'passiva' och 'momentum'-investerare, som köper och säljer genom automatiska handelssystem och algoritmer. Det skriver Business Insider.

"En av sakerna vi måste komma över är intrycket att den här marknaden avgörs på daglig basis av miljoner små Warren Buffett som tänker noggrant kring aktiers värde. Det har aldrig riktigt varit så, och det är inte så i dag", sade han.

Börsvängningar har alltid funnits, sade han vidare.

"Men när de inte beror på faktiska svagheter i lönsamheten eller höjda räntor – de beror inte på ett faktiskt problem – så brukar de klinga av", sade JP Morgan-chefen.

Och när marknaderna har gått ned 15 procent det här kvartalet, kan det vara dags att köpa, sade han också.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST