Fotograf: Mark Lennihan/TT

Stockholmsbörsen stiger efter euforin i USA

Efter annandagens börsrekord i USA steg Stockholmsbörsen försiktigt på torsdagsmorgonen.

Terminerna för regionala Euro Stoxx 50, brittiska FTSE 100 och franska CAC 40 var från oförändrat till 1,5 procent högre efter tapp om 0,5 till 1,5 procent på julafton. För tyska DAX och svenska OMXS30, som båda varit stängda sedan i fredags, var terminerna upp.

Vid 09.05-tiden var OMXS30 upp omkring 0,4 procent.

De finansmarknader som varit öppna medan Sverige hållit julstängt har uppvisat stora svängningar, bland annat börserna i USA och Japan samt oljemarknaderna. Nettorörelserna har varit mindre påtagliga, japanska Nikkei är exempelvis upp nära 4 procent på torsdagen men svagt ned för veckan som helhet.

Läs även: Rekorduppgång i USA efter julrasen – Nasdaq +5,8%, Dow Jones +5,0%

Bolagsnyheter:

* Bulgarien har avbrutit förhandlingarna med FMV om att köpa Saabs Gripen-plan. Landet kommer i stället att gå vidare med amerikanska stridsplan (F-16), rapporterar DN.

* I telekomsfären har kinesiska Huawei delgivit att det räknar med att försäljningen stiger 21 procent till 109 miljarder dollar under helåret 2018. Samtidigt har det rapporterats att USA-presidenten Donald Trump överväger att utfärda en exekutiv order i början av det nya året om ett förbud för amerikanska företag att använda teleutrustning som tillverkats av kinesiska Huawei och ZTE.

* Miljöteknikbolaget Climeon har fått en order från japanska Iwana Power på Heat Power-moduler till ett värde av 40 miljoner kronor.

* Camurus har fått ett tentativt godkännande för Brixadi (CAM2038), vecko- och månadsdepåer av buprenorfin, av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Godkännandet gäller behandling av patienter med måttligt till svårt opioidberoende.

* Oljebolaget Shamaran har köpt ytterligare 7,5 procent av oljefältet Atrush från Marathon Oil. Operatören vid fälten, Taqa, har också ökat sitt ägande i Atrush med 7,5 procent.

Makro:

Amerikansk politik har medfört stora svängningar på finansmarknaderna under julhelgen. Även om den partiella nedstängningen av federala myndigheter kommer att påverka viss statistikpublicering finns viss USA-statistik på torsdagens agenda. Dels väntas FHFA:s husprisindex samt därutöver data rörande hushållens förtroende.

Terminerna för de ledande börserna i USA pekade på torsdagsmorgonen ned 0,4 till 0,8 procent efter en stark annandag som följde på en svag julafton.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST