Linkedin-grundaren och Facebook-investeraren finansierade 'fake news'-kampanj – ber om ursäkt

Linkedins medgrundare Reid Hoffman, som tillika är en tidig investerare i Facebook, har bett om ursäkt för att ha finansierat en grupp som spred vilseledande information på Facebook inför senatsvalet i Alabama i fjol.

Det skriver Washington Post.

Linkedin-medgrundaren säger sig dock inte ha varit medveten om att hans pengar användas till ändamålet. Reid Hoffman ska ha bidragit med nära 7 miljoner kronor till gruppen som stöttade demokraten Doug Jones i valet, som vann mot republiken Roy Moore.

Gruppen, American Engagement Technologies, ska ha spridit vilseledande information om Roy Moore.

Gruppen ska bland annat ha skapat Facebook-sidor som skenbart sköttes av konservativa Alabama-bor, som uppmanade till att rösta på någon annan än Roy Moore, samt planterat falska "bevis" på att tusentals ryska Twitter-bottar stöttade Roy Moore.

Det hemliga projektet hade dock antagligen inte någon signifikant effekt på valet, skriver New York Times.

Gruppens chef stängdes förra veckan av från Facebook för att ha "koordinerat icke-autentiskt" beteende under valkampanjen. Han nekar till anklagelserna om Twitter-bottar.

"Jag vill vara helt tydlig: Att manipulera fakta och använda lögner för att nå politiska fördelar hör absolut inte hemma i vår demokrati", säger Reid Hoffman i ett uttalande.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST