Fotograf: Therese Jansson/TT

10 aktier som bara får köprekar från proffsen

Tio av Stockholmsbörsens aktier får bara köprekommendationer från analytikerna. Däribland SAS och Catena Media.

Stockholmsbörsen har parkerat sig på nästan tvåssifrigt minus för året och i USA svänger indexen kraftigt fram och tillbaka.

Läs även: Nervositet i USA efter rekordrallyt – terminerna pekar rejält ned

Det talas nu om att vi antingen är på väg in i – eller redan befinner oss i – en björnmarknad. Det råder såklart delade meningar kring huruvida nedgången är tillfällig eller början på en bistra börstider.

Men i börsturbulensen finns det några också några svenska aktier som köprekommenderas av samtliga analytiker som följer dem.

SAS, exempelvis, köprekommenderas av fem av fem analytiker enligt Factset. Flygbolaget redovisade nyligen sitt bästa resultat på många år för räkenskapsåret 2017/2018. Men höga bränslepriser och överkapacitet tynger flygbranschen och vd:n Rikard Gustafson ser utmaningar vid horisonten.

Läs mer: SAS vd efter rekordresultatet: "Utmaningarna är allvarliga"

Efter ett svängigt år är flygbolagsaktien i skrivande stund ned några procent för året.

En annan aktie som köprekommenderas av sina samtliga fem analytiker är Catena Media. Bolaget, vars affärsidé är att anskaffa kunder till exempelvis nätkasinon, skapade i slutet av sommaren rubriker när storägaren Optimizer Invest storsålde i aktien – till rabatt. Beskedet fick aktien att falla rejält.

Läs även: Huvudägaren dumpade aktier - nu pekas Catena Media ut som möjlig "småspararbomb"

Den senaste rapporten, för tredje kvartalet, var muntrare läsning för aktieägarna. Intäkterna landade 60 procent över det föregående årets motsvarande kvartal. Rörelseresultatet steg samtidigt mer än analytikerna väntat sig och var 30 procent högre än motsvarande kvartal året innan. 

Aktien är ned drygt 10 procent för året.

Ytterligare ett bolag som köprekommenderas unisont är Mr Green. I slutet av oktober lade brittiska William Hill ett bud på det svenska spelbolaget.

Läs mer: Britter miljardbudar på Mr Green – aktien rusar

Aktierna med 100 % köprekar:

  Antal analytiker Dir avk, %
SAS 5 0,2
Catena Media 5 0,0
Coor Service Management  4 5,7
Platzer Fastigheter Holding  4 3,0
THQ Nordic 4 0,0
Inwido 3 6,9
Nobina 3 6,1
Knowit 3 4,3
Mr Green & Co 3 2,0
Hansa Medical 3 0,0

Datakälla: Factset, 21 december


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST