Meng Wanzhou, finanschef och tillika arvtagerska till Huawei, som nyligen greps av kanadensisk polis Fotograf: Huawei/Press och Vincent Yu/TT. Kollage.

Så blev ett kinesiskt "kollektiv" världens största telekomföretag och hamnade i världspolitikens mitt

Det stormar kring världens största telekombolag. På kort tid har kinesiska Huaweis produkter förbjudits i flera länder och en av dess högsta chefer arresterats. Veckans Affärers Kinareporter porträtterar ett udda företags hisnande snabba resa - som nu ser ut att ha stött på ordentlig patrull.

Den 1 december arresterades Meng Wanzhou, finanschef och tillika arvtagerska till Huawei, av kanadensisk polis, som agerade efter en amerikansk arresteringsorder.

Dramat utspelade sig samma dag som Donald Trump åt middag med Kinas president Xi Jinping i samband med G20-mötet i Buenos Aires. 

Timingen fick många att koppla samman arresteringen av Huaweis finanschef med någon slags eskalering av detta handelskrig.

Allt tyder dock på att denna koppling är felaktig.

Snarare handlar det om ett ambitiöst och samspelt försök från fem västerländska regeringar att stoppa Huaweis dramatiska framfart i världens demokratier.

Huawei är inte bara sedan 2012 världens största tillverkare av telekomutrustning före Ericsson. I år passerade bolaget även Apple som världens näst största tillverkare av smarta telefoner näst efter Samsung.

Läs hela caset om Huaweis förvandling från "kollektiv" till världens största telekomföretag på vår premiumsajt VA Insights:

Prova Veckans Affärer Insights gratis i 30 dagar

 
Är du redan prenumerant? Läs hela artikeln här!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST