Morgondagens digitala superkrafter – kapplöpningen mot framtidens kvantdatorer

De skulle göra våra krypteringssystem tandlösa, men möjligheterna att bland annat designa helt nya material är oändliga. Både techjättar och stater miljardsatsar nu för fullt för att hinna först med att utveckla kvantdatorer, morgondagens digitala superkraft.

När kvantdatorerna blir praktiskt fungerande kommer de att omstöpa bland annat dagens kryptografi och materialteknik, enligt forskare på området.

Fältet som för några decennier sedan var en strikt teoretisk tankelek har den senaste tiden kunnat presentera en rad anmärkningsvärda framgångar. Flera småskaliga och primitiva kvant­datorer har sett dagens ljus och fler är på gång.

I uppmärksamhetens centrum står det växande antal kvantbitar som datorerna kan hantera. Med fler kvantbitar växer beräkningskraften exponentiellt. Motsvarande gäller inte för vanliga datorer och deras bitar.

I våras presenterade Google ett chip med 72 kvantbitar. Dessförinnan höll IBM rekordet med 50 stycken. Även Microsoft, Alibaba, Intel och en rad startupbolag storsatsar på området. Dessutom forskar storbanken JP Morgan kring tekniken sedan några år tillbaka.

Även på statlig nivå satsas det.

Kina arbetar just nu på att sätta upp ett kvantlabb för motsvarande nästan 100 miljarder kronor till 2020 medan den amerikanska senaten ska rösta om ett förslag – som redan gått igenom i representanthuset – om att avsätta drygt 10 miljarder kronor till kvantforskning till 2023.

EU har avsatt 10 miljarder kronor för ett projekt som ska dra i gång efter årsskiftet. I Sverige har Knut och Alice Wallenbergs stiftelse anslagit 600 miljoner kronor till ett projekt där ett av målen är att bygga en kvantdator på Chalmers inom tio år.

Ingen vill hamna på efterkälken i kvantsprånget. Teknikens löften är nämligen minst sagt anmärkningsvärda...

Läs mer om superkraften bakom kvantdatorer på vår premiumsajt Veckans Affärer Insights:


Prova Veckans Affärer Insights gratis i 30 dagar


Är du redan prenumerant? Läs här!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST