Grundarna Kaj Mickos, Johan Nihlén och Mikael Abbhagen

Miljonregn över uppfinningen som minskar vattenförbrukningen med 98%

De sitter på innovationen hela världen väntat på. Nu tar svenska Altered in 16 miljoner kronor till sin smarta uppfinning. 

Just när världens ledare är samlade i polska Katowice för att förhoppningsvis enas kring hur målet som sattes vid klimatmötet i Paris 2015 ska nås har lilla svenska Altered tagit ett stort kliv för att dra sitt strå till stacken.

Altered, som grundades 2016 av innovationsprofessorn Kaj Mickos, hans svärson Johan Nihlén och Mikael Abbhagen, har tagit in 16 miljoner kronor i en nyemission för att snabbare kunna få ut sin smarta uppfinning till jordens alla hörn.

Utöver Almi Invest Greentech, som är största investerare, investerar även Fredrik Österberg, en av grundarna till spelbolaget Evolution Gaming, Anders Jacobsson vd och medgrundare av Blue samt online entreprenören Stefan Mahlstein från WordOn/Pineberry. De befintliga ägarna har tecknat för motsvarande sina tidigare andelar eller mer i emissionen, säger Johan Nihlén, som är bolagets vd.

"Förutom pengar får vi också in ny kunskap, inte minst erfarenhet av försäljning online."

Pengarna ska användas till ökad produktion, marknadsexpansion och produktutveckling.

"Nu ska vi satsa på att rulla ut i USA, Indien och Mellanöstern, men också fortsätta öppna upp marknader i Skandinavien och i Europa. Vi har rekryterat en försäljningsansvarig som just åkt till Mellanöstern för att prata med våra distributörer", säger Johan Nihlén.

Han berättar också att de är i slutskedet för ytterligare miljoner i bidrag från Energimyndigheten och att de söker pengar från EU:s Horizon 2020-program.

Den första produkten, Altered:Nozzle Dual Flow, utvecklades främst för hushåll. Den har två lägen, ett där vattnet kommer som en dimma och som sparar 98 procent, och ett där vattnet sprayas och som sparar 85 procent. Hittills har bolaget sålt 70 000 exemplar.

Läs mer: Altereds uppfinning låg i byrålådan i sex år innan den plockades fram

Nästa höst kommer Ikeas alla varuhus att lansera en egen version av Altereds munstycke under varumärket Misteln. Altered kommer också att lansera en kompositprodukt med lägre pris än dagens munstycke som är helt i blyfri mässing.

"Vi kommer att bredda erbjudandet inom kranar. Till exempel håller vi på att utveckla tekniken för duschar som blir en av de stora lanseringarna under nästa år. Det kommer att bli den mest snålsparande duschen på marknaden."

Johan Nihlén avslöjar också att Altered är på väg till ett annat viktigt område, nämligen vattenrening.

"Ett av de största problemen för vatten i världen är kvaliteten. I många länder dricker människor vatten från PET-flaskor. Vi håller på att titta på hur vi kan göra skillnad på vattenkvaliteten, en fråga som vi har gott hopp om att kunna lösa tillsammans med en strategisk partner. Just nu befinner vi oss i aktiva förhandlingar med olika partner."

Altered har också blivit antaget till Energimyndighetens cleantechhub i New York och till ett acceleratorprogram i San Francisco.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST