Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Bank: Autoliv långt före konkurrenterna – aktien ska upp drygt 35 procent

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv har en mycket stark ställning på marknaden för passiva säkerhetsprodukter, en position som motiverar en premievärdering, enligt Keybanc.

Dagens aktiekurs återspeglar dock inte bolagets möjligheter, menar Keybanc, som inleder bevakning av Autoliv med rekommendationen övervikt och riktkursen 105 dollar, motsvarande cirka 950 kronor, något Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på tisdagen.

"Vi anser att bolaget är långt före andra aktörer i sektorn vad gäller nyckeltal som tillväxt, lönsamhet och kassaflöde - vilket förtjänar en premie som ännu inte realiserats efter avknoppningen av Veoneer", skriver bankens analytiker.

Läs även: Stjärnförvaltaren Simon Blecher: Aktiemarknaden har börjat tappa fotfästet

Autoliv är den överlägset största leverantören av passiva säkerhetsprodukter som säkerhetsbälten och krockkuddar i världen, vilket ger bolaget möjlighet att växa väsentligt snabbare än marknaden under kommande år. Den starka orderingången under de gångna fyra åren bör därför inte bara leda till ökade intäkter, utan även till en betydande positiv resultateffekt, resonerar Keybanc.

På riktigt lång sikt, bortom 2030, hotas Autolivs försäljning av rattar, som i dagsläget står för 12 procent av intäkterna, av att självkörande bilar knappast behöver rattar. Effekten av detta bedöms dock mer än väl motverkas av ökad efterfrågan på passiva säkerhetsprodukter.

"Under tiden väntar vi oss att en högre efterfrågan på säkerhetsbälten och krockkuddar från biltillverkarna, samtidigt som kraven på ökad säkerhet stadigt växer i tillväxtländerna, enkelt ska kompensera för detta bortfall", skriver banken.

Dagens aktiekurser på motsvarande knappt 700 kronor innebär ett köptillfälle, innan bolagets upparbetade orderbok och operativa hävstång får full effekt, hävdar Keybanc, som också lyfter fram att Autolivs höga investeringskostnader bör avta framöver.

Autolivs depåbevis handlades vid lunchtid på tisdagen till knappt 692 kronor, en uppgång med 2,6 procent för dagen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST