Fotograf: Jessica Gow/TT

Swedbanks strateger sänker aktievikten till neutral

Swedbanks strategi- och allokeringsteam sätter aktievikten till neutral i sin investeringsstrategi.

Det framgår av ett pressmeddelande från banken.

Det är första gången som aktier får neutral sedan december 2016 av strategerna på banken.

"Förutsättningarna för optimism på aktiemarknaden finns fortfarande, men Swedbank Strategi & Allokering anar en tuff start på 2019. Samtidigt visar investerare tydligt en större försiktighet än tidigare", lyder delar av motiveringen.

Bolagens vinstutveckling har tidigare varit avgörande för Swedbanks överviktsrekommendation för aktier.

"Efter sommarens rapportsäsong tog investerarna fasta på styrkan och aktiemarknaderna steg. Den senaste rapportsäsongen blev dock annorlunda, det negativa tog överhanden och många aktier föll, mer eller mindre kraftigt, i samband med rapporterna", säger Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank Strategi & Allokering och han pekar på att det framför allt är investerarnas inställningar som har förändrats på sistone. Rädslan har stigit.

"Det innebär att vi förmodligen kan förvänta oss större svängningar och en generellt sett mer oförutsägbar marknad. Sammantaget gör detta att en neutral aktievikt känns rätt i detta läge", säger Mattias Isakson.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST