Claudia Olsson, vd för Exponential Fotograf: Elisabeth Ingvar

Digitala kompetensgapet växer: ”101 timmar utbildning per anställd krävs till år 2022”

Företag har inte förstått vidden av utbildningsbehovet i en värld där livslängden på inlärda färdigheter sjunkit från 30 år till under 5, menar Claudia Olsson, vd för Exponential som nu startar ett nytt framtidsinriktat ledarskapsprogram.

Kunskapsgapet, både hos anställda och i företagens seniora ledarskapsskikt, riskerar att sätta ordentliga hinder i vägen för en nödvändig transformation menar World Economic Forum (WEF) i rapporten ”Future of Jobs”.

”Livslängden på inlärda färdigheter har sjunkit drastiskt, från 30 år 1984 till under fem år i dag. Det kan till och med vara så att om man går en femårig utbildning kan det man lärde sig i början redan vara obsolet när man tar sin examen”, säger Claudia Olsson, vd på Exponential och grundare av utbildningsplattformen Stellar Capacity, till Veckans Affärer.

Läs hela intervjun med Claudia Olsson om det digitala kompetensgapet på vår premiumsajt VA Insights:

  • Därför har kompetensgapet uppstått 
  • Det innebär kompetensgapet
  • Så förmedlas kunskap inom organisationer i dag – och i framtiden
  • Så skulle en marknadsplats för utbildningsrätter kunna se ut
  • Så satsar Singapore på livslångt lärande

 

Prova Veckans Affärer Insights gratis i 30 dagar


Är du redan prenumerant? Läs artikeln här!


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant