Anders Borg: "Därför undviker jag vissa bolag"

Anders Borg har flera tänkbara investeringar i sikte, men det finns även bolag som han gärna håller sig borta från.

Den tidigare finansministern Anders Borg har lämnat politiken för att agera rådgivare åt näringslivet. Hans största uppdrag idag är gentemot Kinnevik.

Att Kinnevik är intresserat av fintech står klart sedan länge. Men under årets Almedelsvecka avslöjade Anders Borg att han även börjat titta på fintech-investeringar privat. Han berättade då att han träffat nästan två bolag per dag.

”Med Kinnevik är det c- och d-rundor som gäller. Personligen vill jag älska bolagen, men jag är inte så rik så jag går in tidigt”, säger han vid en pressfrukost på kommunikationsbyrån Fogel & Partners på tisdagen.

I augusti gick han tillsammans med finansmannen Christer Gardell in i bankutmanaren Lysa som totalt tog in 40 miljoner kronor i nytt kapital.

Läs mer: Borg och Gardell investerar i VA-supertalangens startup – ska sno storbankernas fondkunder

”Det här är ett bolag jag följt ett tag och jag gillar både teamet bakom bolaget och affärsidén”, sade han då.

En månad senare tog han klivet in i Dicopay, en lösning för att underlätta fakturering och betalning för folk som är ute och gör arbeten.

Den senaste investeringen i hans privata portfölj är peer-to-peer-lånetjänsten Lendify.

Han berättar att han fortsatt har ett stort inkommande flöde av tänkbara investeringar, men att det finns bolag som han undviker.

”Det finns anledningar till att jag inte investerar – en instabil plattform, ett oharmoniskt team och en affärsidé som är ogenomtänkt. Men entreprenörerna måste också ha klart för sig att det finns en plats för deras affär i en 'post disruptive market' så att det inte bara handla om att förstöra för dagens spelare”, säger Anders Borg.

Han siktar inte in sig på några specifika delar av fintech-branschen utan har ett brett angreppssätt.

”Jag är överallt. Det är teamet, teknologin, affärsmodellen och möjligheten att anpassa sig efter förändringar som är viktigt. Om fem år kommer allt ändå att se annorlunda ut.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST