Fotograf: Retuna Press

Det svenska köpcentret är världens första second hand-galleria

Årets julklapp passade som handen i handsken för världens första återbruksgalleria, som ligger i Eskilstuna.

I utkanten av Eskilstuna ligger världens första återbruksgalleria, Retuna – ett tvåvåningskomplex fyllt av secondhand-butiker.

Gallerian är belägen precis intill en återvinningscentral vilket gör att besökarna kan lämna in allt från leksaker och kläder till möbler och teknik i gallerians depå ”Returen”.

Efter en första gallring fördelas sakerna ut till samtliga butiker. Där gör butikspersonalen en andra gallring och det som går att väcka nytt liv i säljs.


Foto: ReTuna Press

”Eskilstuna var först i världen med en återbruksgalleria. Men nu sprider sig trenden, både utomlands och i kommuner runtom i Sverige. Det är härligt att se”, säger centrumledaren Anna Bergström, som även utsetts till en av de mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet, enligt ett uttalande på hemsidan.

Under fjolåret sålde gallerian återbrukade prylar för 10,2 miljoner. Om årets julklapp - det återvunna plagget, kommer kommer locka till mer köp i år återstår att se.

Läs mer: Det här är årets julklapp 2018

ReTuna drivs av det kommunägda bolaget Eskilstuna energi och miljö vars mål är att vara en inspirationskälla och skapa en hållbar samhällsnytta för framtida generationer.


Foto: ReTuna Press

"Ofta får vi frågan om det verkligen lämpar sig att vi som kommun driver ett köpcentrum och svaret på den frågan är att vi kommuner kanske behöver gå i bräschen för att visa resten av branschen att man kan bygga en verksamhet som är miljövänlig och hållbar, samtidigt som det går att tjäna pengar på den. Först då kommer privata aktörer att ta efter", säger Anna Bergström till Aktuell Hållbarhet.För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST