Geely Sweden/Volvo Cars, Kinnevik, Daniel Wellington, H&M och ABB är alla med på listan över Sveriges 500 största bolag. Fotograf: Matt Dunham, Volvo Cars/AP, Erik Mårtensson/TT, Jonas Carmhagen, Marc Femenia/TT

Här är Sveriges största företag 2018

Svenskt näringsliv lever fortsatt gott på våra sekelgamla företagsklenoder. Volvo och Ericsson är Sveriges största och viktigaste företag på årets VA500-lista. Men även det influencerbyggda klockföretaget Daniel Wellington letar sig in på listan.

När vi för tio år sedan år 2008 presenterade VA500 med Sveriges största företag konstaterade vi att svensk tillverkningsindustri förde en allt mer tynande tillvaro och att framtidens storbolag snarare kommer att finnas inom vården, detaljhandeln eller skolan. Vidare skrev vi att ”svensk bilindustri har lika dåliga förutsättningar att klara sig som varvsindustrin hade på 70-talet.”

Att tjänstesektorn mycket snart skulle ta över i toppen bland Sveriges största företag helt enkelt.

Så fel vi hade.

I alla fall så här långt.

Våra stora, stolta industriklenoder har 10 år senare förvånansvärt hårt klamrat sig kvar i toppen. Fordonsindustrin med Volvo-duon har till och med ytterligare stärkt sin ställning som Sveriges i särklass största och viktigaste företag, samtidigt som Scania klättrat ordentligt i storlek.

För övrigt är den enda dramatiken bland topp-10 de senaste 10 åren, förutom utflyttningen och utförsäljningen av bolag som ABB, Astrazeneca och Ikea, att H&M avancerat starkt på listan över Sveriges 500 största företag. Men längre ned på listan börjar det hända saker, och den nya ekonomin gör sig påmind.

Musiktjänsten Spotify avancerar 13 placeringar upp till plats 46 med en omsättning på 31 miljarder kronor, strax under ABB och före Saab.

Betalbolaget Klarna avancerar 26 placeringar upp till plats 281.

Och på plats 449 hittar vi influencerbyggda klockkungen Filip Tysanders bolag Daniel Wellington.

De riktigt stora företagen när det kommer till omsättning om vi tittar globalt finns också fortfarande till största delen i den gamla ekonomin, och då allra främst olja och fordon.

På Fortune Global 500:s lista över världens största företag finns på 10-i-topp hela fem oljebolag och två fordonstillverkare.

Det är, än så länge, bara i det amerikanska näringslivet som vi tydligt börjar se hur de nya teknikföretagen också har växt till försäljningsjättar.

På Fortune500, liustan över USA:s största företag, hittar vi i dag såväl Apple som Amazon på 10-i-topp.
Volvo, grundat 1927, behåller som sagt tryggt positionen som Sveriges största företag, mätt efter omsättning. Lastbilsjättens omsättning ökade med 11 procent till 336 miljarder kronor det senaste räkenskapsåret.

Varumärkessyskonet Volvo Cars/Geely växte ännu mer, med hela 17 procent till en omsättning på 214 miljarder och avancerade därmed upp till en andraplats.

Securitas behåller likaså ställningen som Sveriges största bolag mätt i antal anställda med drygt 287 000, mer än dubbelt mot tvåan H&M.

Att vi har fortsatt högkonjunktur visar sig också i att Sveriges 500 största företag hade en sammantagen tillväxt på dryga 5 procent till 6 882 miljarder kronor 2017. Betydligt bättre än året innan när tillväxten stannade på 2 procent.

Det totala antalet anställda i VA500-bolagen ökade också, med drygt 4 procent till sammanlagt 2 477 753 personer.


Läs även: Daniel Wellington-pionjären: ”Influencer-marknadsföring funkade 2011”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST