Hoppa till innehållet

Lista: Svenska jättar bland världens största publika företag

Det är idel Kina och USA i topp när affärsmagasinet Forbes listar världens 2.000 största publika bolag. Men även flera svenska bolag tar plats på listan. 

AB Volvo, SEB och Nordea tar alla plats bland världens största publika företag.
AB Volvo, SEB och Nordea tar alla plats bland världens största publika företag.Foto: TT

För att kunna kora världens största publika bolag tar Forbes fram fyra separata listor baserat på försäljning, vinst, tillgångar och börsvärde. Bolagens placering på dessa läggs sedan ihop till den slutgiltiga listan. När det kommer till börsvärdet har stängningskursen den 11 maj använts. 

I topp hittar vi kinesiska ICBC och China Construction Bank följt av JP Morgan Chase. Apple, världens största bolag sätt till börsvärde, placerar sig på åttonde plats. 

Överlag så är det jämnt skägg mellan Kina och USA i toppen och bägge har fem företag vardera på topp tio. 

För Sveriges del placerar sig 27 svenska bolag på listan vilket dock även inkluderar Nordea som är väg att flytta huvudkontoret till Finland. 

"Det är positivt att svenska företag är så pass framgångsrika, men konkurrensen skärps hela tiden och det krävs offensiva satsningar mot framtiden", säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande. 

Nordea är även det svenska bolag som placerar sig högst på listan med plats 199 följt av lastbilskoncernen Volvo. Därefter kommer övriga tre storbanker SEB, Swedbank och Handelsbanken. 

"För Sverige och Stockholm är de finansiella företagen uppenbart väldigt viktiga och det är oroande att man tappar mark i den globala konkurrensen. Det skulle behövas större insatser för att göra Stockholm till ett finansiellt centrum", säger Andreas Hatzigeorgiou. 

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera