Stockholmsbörsen pekar upp – men e-handlaren tokrasar över 20%

Stockholmsbörsen inledde i likhet med de större kontinentala börserna onsdagens handel med en uppgång, sedan de asiatiska börserna i huvudsak handlats kring nollstrecket trots tisdagens stora nedgångar i New York.

Stockholmsbörsen rekylerade i likhet med de europeiska börserna tydligt uppåt på onsdagen men tappade vid lunchtid lite av det goda humöret. Verkstad- och råvarubolag återhämtade något av den senaste tidens tillbakagång och e-handlaren Boozt noterade det största kursraset sedan aktien noterades på Stockholmsbörsen i maj för ett år sedan.

Klockan 12.30 var storbolagsindex OMXS30 upp 0,3 procent till 1.462. Omsättningen nådde 5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. I Europa var de ledande indexen upp 0,3-0,6 procent. Även terminerna för USA-börserna pekade på en positiv öppning.

På makrofronten skrev industriländernas samarbetsorgan, OECD, i höstprognosen, Economic Outlook, att den svenska expansionen kommer att stöttas av fortsatt stark export till följd av tillväxt hos Sveriges största handelspartners och en svagare krona, tillsammans med solid inhemsk efterfrågan.

Industri- och råvarubolagen som har pressats hårt av den senaste tidens konjunkturoro tog igen en del av nedgången där råvarubolagen fick stöd av stigande basmetallpriser. Boliden noterades 1,6 procent högre på onsdagen. Även Lundin Mining och ståltillverkaren SSAB hade en positiv kursutveckling, i likhet med internationella konkurrenter.

I samma sektor steg prospekteringsbolaget Ngex drygt 7,2 procent sedan en ny studie av Josemaria-projektet i Argentina visat robusta ekonomiska utsikter. Studien innebär "ett stort steg framåt", enligt Pareto Securities.

Oljebolaget Lundin Petroleum, som på tisdagen tyngdes av brant fallande oljepriser, handlades upp 0,7 procent sedan Nordsjöoljan stigit 1,5 dollar per fat från tisdagskvällens bottennivåer.

Getinges vd Mattias Perjos sade i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att bolaget siktar på att lyfta sin ebita-marginal mot sektorsnittet. Det skulle innebära ett marginallyft med 5-10 procentenheter på längre sikt. Aktien klättrade upp i toppskiktet på OMSX30 med en uppgång på 1,1 procent.

I botten av OMXS30 låg Astra Zeneca och Kinnevik, som båda tappade knappt 1 procent. Även Alfa Laval och Swedbank var något ner.

Utanför OMXS30 rapporterade e-handlaren Boozt ett tredje kvartal med högre omsättning men lägre lönsamhet. Bolaget sänkte dessutom prognosen för rörelsemarginalen för helåret och i rapportpresentationen förutspådde vd Hermann Haraldsson att marginalpressen kan fortsätta in i 2019. Aktien föll 23,7 procent. Det är det största raset sedan aktien noterades på Stockholmsbörsen i maj förra året.

Bland mindre bolag steg Nexam Chemical 4,6 procent efter att ha meddelat om sin största order hittills.

Rejält uppåt var det även för spelutvecklaren Starbreeze, som steg nästan 14 procent efter en längre period med mestadels nedgångar.

Nätsäkerhetsföretaget Clavister redovisar ett resultat efter skatt på -17,1 miljoner kronor för det tredje kvartalet (-14,5), vilket följdes av en kursuppgång om 1,5 procent.

På rekommendationsfronten har Handelsbanken höjt sin rekommendation för Engelska skolan till öka, från minska. Aktien steg 2,6 procent.

Premiärdagen på First North för miljöteknikföretaget Axolot Solutions inleddes med avslut på 11 kronor, nivån för teckningskursen i bolagets senaste nyemission. Kursen sjönk dock snabbt och vid lunchtid stod kursen i 7:50 kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST