Fotograf: Lise Åserud

7500 personer sparkas från Ikea – 650 i Sverige

Ikeakoncernen varslar 7500 personer i en rekordstor personalväxling. 

Idag, onsdag, står det klart att Ikea fortsätter att säga upp personal. Något som innan i våras aldrig hänt i möbeljättens 75-åriga historia.

Men till skillnad från i våras när 700 anställda på Inter Ikea fick erbjudande om att frivilligt lämna bolaget tar bolaget nu i ordentligt. Hela 7500 anställda i koncernen kommer att få lämna, varav 650 anställda i Sverige varslas.

Det svenska varslet kommer att beröra tjänstemannasektorn inom Ingka-koncernen, främst vid kontoren i Malmö (220), Helsingborg (250) och Älmhult (100). Övriga 80 tjänster är fördelade brett över landet, skriver Ikea i ett pressmeddelande.

”När vi nu står inför att göra förbättringar i vår organisation, är det med stor respekt för att medarbetare påverkas. Så fort vi vet vilka medarbetare som blir berörda kommer vi, i enlighet med våra värderingar och tillsammans med facket, att stötta varje individ så mycket vi kan i hopp om att hitta bästa möjliga lösning för medarbetarnas nästa steg, inom eller utanför Ikea, säger Karin Bergman, hr-chef Ikea Sverige i pressmeddelandet.

Läs mer: Här öppnar världens största Ikea-varuhus – som 150 basketplaner 

Samtidigt meddelar Ikea att det under samma period väntas skapa 11 500 nya jobb i Ingka-koncernen globalt. Nya varuhus och citybutiker ska etableras, omfattande investeringar inom digitalisering och hållbarhet väntas samt ökad kapacitet för att bättre och snabbare möta och leverera hem till kunderna, skriver Ikea.

”Vi kommer att införa en helt ny organisation bättre anpassad för att möta våra kunder, framtiden och i ett detaljhandelslandskap i ständig förändring. Det nya Ikea ska möta kunderna där de finns och på deras villkor, på ett snabbare och enklare sätt. För att möjliggöra detta behöver vi förbättra i hur vi leder, arbetar och organiserar oss, säger Håkan Svedman, landschef för Ikea Sverige.

Läs mer: Ikea 2.0 skruvas ihop: Så ser möbeljättens framtidsstrategi ut efter Ingvar Kamprad

Läs hela caset om Ikeas framtidsstrategi på vår premiumsajt Veckans Affärer Insights

Prova Veckans Affärer Insights i 30 dagar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST