Amy Webb Fotograf: Wikimedia

Framtidsprofessorn: I år ser vi början till slutet för smarta telefoner

Vi har inte fått se något tekniskt revolutionerande sedan iPhone kom 2008. Därför blir nästa stora trend wearables. En annan förproducerade Google-, Amazon- och Apple-hem. Det hävdar en av världens ledande futurister – Amy Webb.

”Många säger 'äh jag vet inte det känns som att smarta telefoner är fortsatt populära', men då har man missat att modellerna inte längre har samma adaptionsnivå. Det är en stor nyhet att Dow Jones föll med 600 punkter härdomdagen delvis beroende på att Apple visade samma siffror.”

Det säger Amy Webb som är professor inom strategiska förutsägelser vid NYU Stern School of Business i New York samt grundare av The Future Today Institute.

Hon har tillbringat senaste 15 åren med att förutsäga framtiden åt storbolag som Chevron och Microsoft, men även amerikanska försvarsdepartementet.

Metoden går ut på att via en kombination av spelteorier, ekonomi och teknik analysera mängder av kvantitativ data. Det har hon blivit så bra på att Forbes har korat henne till en av världens främsta tänkare vad gäller teknikens påverkan på framtiden.

Under ett keynote inför ett fullsatt auditorium vid Münchenbryggeriet i Stockholm vid årets upplaga av Radar Summit delade en alltid lika svartklädd Amy Webb ut dödsstöten för smarta mobiler.

Hennes käpphäst är att göra skillnad på trendigt och trender.

Här menar hon att hopfällbara skärmar kan verka häftigt, men ger ingen större teknisk förbättring för användaren och kan därmed inte ses som en trend. Däremot ser hon wearables som en av de stora trenderna framöver.

“Vi ser redan nu hur människor i väntan på något verkligt revolutionerande köper alltifrån smarta klockor till fitness-prylar”, säger hon.

Hon nämner att hypade bolag som Magic Leap har utvecklat glasögon som omedelbart skapar datorgenerade versioner av omgivningen.

Läs även: En av årets mest hajpade lanseringar är här – men därför riskerar Magic Leap One att bli en flopp

”Google Glasses misslyckades, men fundamentala teknologiska förändringar går ofta igenom olika skeden där ett exempel är att MySpace var en föregångare till Facebook. Idag ser glasögonen fåniga ut, men inom 10 år liknar de vanliga glasögon.”

Förutom glasögon går wearables-utvecklingen hand i hand med den kanske största trenden av alla – automatisering.

Här har Magic Leap utvecklat AI-prototypen Maika som är skrämmande lik en människa och interagerar med användaren.

Amy Webb ser scenarion där möjligheten att ”importera” människor, AI och olika objekt till sin ens egen datorgenererade miljö gör att exempelvis chefer snabbt kan skaffa sig full kontroll över vilka medarbetare som producerar och vilka som inte gör det.

På frågan om hon håller med en annan futurist – Ray Kurzweil – om att AI når mänsklig intelligensnivå 2028 ser hon det som fel väg att gå för djupinlärning.

”AI har redan utvecklats gigantiskt, men den som väntar på en AI som fungerar som en mänsklig hjärna väntar förgäves. Letar du däremot en Alien-liknande intelligens är den redan här.”

Som bevis anser hon exempelvis att det mest fascinerande med att Googles AI Alpha Go Zero var att den utvecklade egna och överlägsna strategier för att krossa allt motstånd.

”AI måste inte se ut och fungera som oss för att bli framgångsrik. Så jag ser Ray Kurzweil som mer av en showman."

Hon visar en bild på ett patent från 1917 för världens första flygande bil samt en rad andra exempel på flygande bilar som bevis på något trendigt - inte en trend - trots att Google nyligen investerat i den flygande bilen Blackfly.

”Det skulle kännas skräckfyllt att ha New Yorks gula taxibilar flygande över mitt huvud.”

Medan hon ser flygande bilar som något trendigt betraktar hon självkörande fordon som en trend och det trots att första modellen såg dagens ljus på 50-talet – åkte utan människor längs banor.

”Förarlösa fordon är en 70-årig teknik, men du bör vara extra vaksam på den delen av automatiseringen då den påverkar många områden.”

Förutom att intäkter från fortkörningsböter kan bli ett minne blott för städer riskerar datainsamlingen att bryta mot lagar som GDRP.

Dessa och en rad andra inbromsande effekter gör att hon inte tror på någon bred utrullning av självkörande fordon fram till 2020.

Men förutom att vi redan nu har AI-system likt Netflix rekommendationsmotor som dagligen fattar miljontals mikrobeslut åt människan är hon övertygad om att techjättarna är på god väg att inta våra hem – nyligen investerade Amazon i Plan Prefab där planen är att integrera lättbyggda och konstnadseffektiva hus med AI:n Alexa.

”Tänk dig ett vanligt IKEA-kök, där varje yta har sensorer. Det är inte bara Amazon, utan även Apple, Google och kinesiska jättar arbetar med det här.”

Amy Webb utmålar tre scenarion fram till 2033. I det optimistiska är bolag som Amazon, Apple och Google transparenta med hur data används och olika system för hem kan kommunicera. I ett bistrare scenario lever vi i smarta hem med mindre val vad vi ska handla samtidigt som olika hemsystem inte kan kommunicera , vilket skapar en stor risk för en global fastighetskris.

I worst-case-scenariot bestämmer smarta hem åt oss och blir fängelser där vi inte kan koppla ur oss.

Amy Webb ser också skrämmande hot från regimer som Kina där hackare inte bara saktar ned AI-system, utan utestänger oss från hem och bilar.

Förutom att hon passade på att flörta lite med publiken om att Norden har ett så långsiktigt tänk att vi kan leda utvecklingen i världen vill hon lägga in en brasklapp.

”Framtiden är inte skriven ännu och det är upp till er vart vi hamnar.”

Läs även: Svenske disruptive-experten: Apple är som Alcatraz – och så kan Samsung få "fångarna" att vilja fly