Fotograf: AP Photo/Mary Altaffer

Nedåt i USA – Apple rasar 5 procent

De ledande börserna på Wall Street föll tungt under veckans första handelsdag. Teknikaktier gick i bräschen för nedgången och Apple handlades 5,0 procent lägre.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex tappat 2,3 procent till 25.390, medan S&P 500 var ned 2,0 procent till 2.726. Teknikorienterade Nasdaq retirerade 2,8 procent till 7.201.

Sektorvis stärktes fastighetsbolag 0,2 procent medan IT presterade sämst genom att tappa 3,5 procent.

På bolagsfronten pressades tobaksbolag efter uppgifter om att den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA planerar att förbjuda mentolcigarretter. I Europa tappade BAT nära 11 procent på Londonbörsen, vars vinst till 25 procent består av just mentolcigarretter. Även amerikanska Altria har stor exponering mot mentolcigarretter och var ned 3,5 procent. Samtidigt föll Philip Morris 1,4 procent.

Apple sjönk 5,0 procent. JP Morgan har sänkt sina estimat på grund av svagare utsikter i Kina. Därtill har Lumentum, som producerar optiska produkter som laserdioder, tvingats att sänka sina prognoser efter att en av bolagets största kunder bett om "väsentligt reducera" sina leveranser. Apple är kund och utgör 30 procent av Lumentums totala omsättning, enligt Bloomberg. Lumentum-aktien rasade 33,0 procent.

Bland andra teknikaktier tappade Amazon 4,4 procent medan Netflix minskade 3,3 procent.

General Electrics viktigaste mål är att minska skuldsättningen och en möjlig lösning är försäljning av tillgångar. Det sade vd Larry Culp på måndagen. Aktien föll 6,7 procent. I fredags tappade GE nära 6 procent i spåren av en analys från JP Morgan där riktkursen sänktes till 6 dollar från 10 dollar.

Goldman Sachs handlades 7,5 procent lägre i spåren av problematik kring investeringsfonden 1MDB i Malaysia, som investmentbanken hjälpt i samband med obligationsaffärer 2012-2013. Enligt Bloomberg betalade Malaysia 600 miljoner dollar till Goldman Sachs, pengar som nu krävs tillbaka av finansminister Lim Guan Eng.

Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba, som sålde för rekordbeloppet 39 miljarder dollar under "singles-day", verkade inte vara tillräckligt för att blidka marknadens förväntningar. Aktien tappade 1,4 procent.

Spotify retirerade nära 5 procent till 131:31 dollar. När streamingbolaget börsnoterades i våras fastställdes referenspriset för aktien till 132 dollar och stängde under den första handelsdagen vid 149 dollar.

Riskkapitalbolaget Veritas Capital och aktivistfonden Elliott Management, avser att köpa Athenahealth i en affär värd 5,5 miljarder dollar, enligt Bloomberg News. Aktien stärktes nära 10 procent.

På råvarufronten tappade oljepriset i spåren av en tweet från president Donald Trump.

"Förhoppningsvis kommer Saudiarabien och Opec inte att minska oljeproduktionen. Oljepriset borde vara mycket lägre baserat på utbud", skrev presidenten.

WTI noterades kring 59 dollar per fat efter att ha handlats kring 61:30 dollar som högst under måndagen. Det kan in sin tur jämföras med toppnoteringarna från oktober på knappt 77 dollar.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST