Fotograf: Volkswagen/Press

Volkswagen ställer om fabriker för att utmana Tesla med billigare elbilar

Volkswagen planerar att börja tillverka elbilar för under 20 000 euro, vilket är långt billigare än prislappen på 30 900 euro (drygt 300 000 kronor) för en Model 3 från Tesla. 

Det är källor till Reuters som uppger detta och tillägger att Volkswagen avser att omvandla tre fabriker för elbilsproduktion i syfte att skydda tyska jobb. 

Dessa beslut och ytterligare med koppling till elbilar väntas bli diskuterade under styrelsemötet den 16 november.

Det blir ett möte med fokus på strategin och hur man kan få Volkswagen att skifta från att vara Europas största tillverkare av bilar med förbränningsmotorer till att bli en gigant inom elbilar, säger källor.

I samband med att Volkswagen börjar tillverka elbilar i sina fabriker kan delar av existerande produktion av till exempel skåpbilar överföras till Fords fabriker i Turkiet, enligt källorna.

Samma nyhetsbyrå rapporterade förra månaden att Volkswagen och Ford har samtalat om en allians inom elbilar och autonom körning. Senast sade vd Herbert Diess till Automotive News att man står redo att ta delar av Fords produktionskapacitet i Nordamerika i utbyte mot licens på bolagets plattform inom elbilar.

Läs även: Tidigare ABB-topp tar över ordförandeklubban i Tesla efter Musk

Elbilsintresset växer på flera fronter i Tyskland. Landet har öronmärkt 1 miljard euro för att stötta ett konsortium som ska producera batterier för elbilar och har även planer på att bekosta en forskningsanläggning för att utveckla nästa generations batterier, uppger källor för Reuters.

Satsningarna väntas läggas fram av Tysklands ekonomiminister Peter Altmaier i nästa vecka. Ett av målen med projekten är att minska de tyska biltillverkarnas beroende av asiatiska batterileverantörer.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.