Som 24-åring klev han in som ett helt oprövat vd-kort – nu, 3 år senare, tiofaldigas vinsten i fintechraketen

Simon Edström saknade både högskoleutbildning och tidigare erfarenhet av att leda företag när han som 24-åring tog sin an rollen som vd i Instantor, fintechbolaget som startat fyra år tidigare av casinoentreprenörerna Niklas Bergman och John Grundström.

 

På frågan om han hade problem med nattsömnen efter beslutet svarar han:

”Jag skulle inte tagit jobbet om jag inte trodde att jag skulle klara av det.”

Han sover fortfarande gott.

Ifjol växte Instantor med 70 procent till 27 miljoner kronor och vinsten tiofaldigades, visserligen från låga nivåer men ändå. Lönsamma startups växer inte på trän.

Som den digital native han är tycker han att det är lite märkligt att alla företag i traditionella industrier, som exempelvis finans, måste få en ny stämpel med suffixet tech. För Simon Edström finns liksom ingen annan verklighet.

Som sjuåring började han programmera. Inte för att hans mamma eller pappa visat vägen, men möjligen för att han inspirerats av sina dataspelande kompisar. Han kommer inte riktigt ihåg.

”Egentligen ville jag göra egna dataspel, men det var för svårt. Jag tog mig fram på nätet till olika forum i min hunger efter kunskap och började göra lite hemsidor på skoj.”

Men det först när han och hans kompis som 14-åringar utvecklade en chattjänst som han förstod att det faktiskt fanns efterfrågan på hans idéer.

”I vår chatt kunde användarna vara anonyma när de spelade dataspel med varandra. Vi kopplade på en möjlighet att betala via telefonen. Tjänsten blev väldigt poppis och vi fick springa ifrån lektionerna i skolan för att ta hand om supportsamtal eller arga föräldrar. Det blev en crash course i entreprenörskap.”

Men några sluga affärsmän var de inte. I gymnasiet, när de båda tröttnat på att sälja chattjänster, sålde de bolaget för en symbolisk summa till en konkurrent. Under tiden hade de dock tjänat några hundratusen.

”Det räckte till mycket rolig teknik för en tonåring.”

Medan han gick teknikprogrammet i Gävle ägnade han all ledig tid åt en diversehandel av nättjänster, alltifrån webbsidor till it-konsult. Han till och med sov med mobilen under kudden för att agera support.

Men när han efter gymnasiet försökte livnära sig på sitt entreprenörskap blev det för tufft. Han tog anställning. Först på ett mediebolag och därefter i spelbranschen.

När Simon Edström klev in som vd i Instantor 2014 fanns 10 av dagens 50 anställda på plats och tjänsten var utrullad på fem marknader. Idag finns Instantor i över 25 länder och har en räckvidd på en halv miljard människor. 

Han har också lyckats locka till sig några av stjärnorna i tech-branschen som Oskar Löthberg, tidigare senior legal rådgivare på Spotify och marknadschefen Raiha Buchanan med en bakgrund från betalbolaget Bambora och teknikchefen Helene Stafferöd Westerlund som varit anställd på spelbolaget Betsson.

”Vi vill hjälpa människor att visa sin finansiella kapacitet på ett nytt sätt. Istället för att som bankerna gör idag och titta ålder, kön, inkomst och bostad när de får in en låneansökan, gör vi en djupdykning i människors ekonomi där vi ser hur pengarna används. Kanske har du just fått ett nytt jobb eller är en person som lever sparsamt och har utrymme att ta ett lån.”

Tjänsten utförs med hjälp av en egenutvecklad ai och uppkopplingar mot bankernas transaktionssystem.

”Vi är uppkopplade mot över 300 banker, vilket tillåter andra finansiella aktörer att ansluta sig till vår tjänst och hämta kunddata direkt från deras transaktionskonton.”

Nyligen blev Instantor den första auktoriserade kontoinformationstjänsten i Sverige under det nya EU-direktivet PSD2 som öppnar dörrarna för företag som vill använda sig av bankernas information.

Trots tillväxten är Instantor fortfarande bara i början på sin resa att utmana bankerna. Marknaden är enorm då de flesta kreditansökningar fortfarande behandlas med en stor portion manuellt arbete och på traditionellt sätt.

Instantor själva har undvikit lånemarknaden, de facto har de undvikit extern finansiering helt och hållet. Därför har stort fokus legat på effektiva lösningar som ska nå marknaden fort, med minimalt utrymme för långa kostsamma testprocesser. Det har gett önskat resultat.

Själv fick han vatten på sin kvarn när han häromåret skulle söka lån för att köpa en ny bil.

”Jag gick igenom hela processen men när den första banken kom tillbaka med räntevillkoren var vi inte nöjda, så vi gick vidare. Men eftersom vi fått lånet beviljat på den första banken trodde systemen att vi sökte nya lån och vi fick sämre och sämre och villkor ju fler låneansökningar vi skickade in. Så trots att min ekonomi inte förändrats såg det ut som risken ökat.”

Det slutade med att Simon Edström gjorde som Instantor. Levde på egna besparingar.

När jag når honom på telefon är han i Madrid. Spanien var en av Instantors första marknader.

”Jag är här för att träffa lite kunder i Madrid. Spanien har en stor population och en bra kreditmarknad men med många som måste bevisa sin finansiella styrka. Det är där vi kommer in.”

När han var en tekniknördig 14-åring levde han i tron att saker sålde sig självt. Idag vet han bättre.

När jag ber honom lyfta saker över han ångrar eller vad han är mest stolt över konstaterar han att han är dålig på att stanna upp och reflektera.

”Det händer sällan. Jag är dålig på att fira också. Det var ju roligt att vi börjat visa mer men det är mer att bara pricka av det på ”done that”-listan. Även om vi finns på många marknader är vi inte nöjda på långa vägar.”

Rätt länge var Simon Edström yngst på företaget. Men det har aldrig varit ett problem, berättar han.

”Internt har det aldrig varit ett problem, det externa är mer svårbedömt. De jag möter har ofta jobbat på banken några år och är därmed oftast äldre än jag. Men när jag visar vad vår tjänst kan göra och vad vi går för har det aldrig varit något hinder.”

Nu, när han är 28, är han inte yngst längre. Han har också hunnit skaffa sig en liten ettårig Louie som han trots de många resdagarna försöker tillbringa så mycket tid som möjligt med. Några andra fritidsaktiviteter hinner Simon Edström, som i fjol utsågs till en av VA:s Supertalanger, inte med. 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant