Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Börsen: Bred uppgång – Astra Zeneca tar täten

Stockholmsbörsen inledde torsdagen i den stigande tendens, efter en morgon som bjudit på en smärre flod av rapporter. De flesta sektorer steg och bland de starkaste fanns hälsovård, råvaror och finans.

Omkring klockan 10.20 hade OMXS30 stigit 0,5 procent till 1.547 och aktier för 2,4 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen. I övriga Europa var tyska DAX och franska CAC40 båda 0,4 procent högre medan brittiska FTSE 100 steg 0,5 procent.

Astra Zeneca gick bäst i OMXS30 och stärktes 1,9 procent. Bolaget rapporterade före öppning en vinst per aktie i kärnverksamheten på 0:71 dollar för tredje kvartalet, vilket var högre än de 0:69 dollar analytikerna i snitt räknat med enligt Infront Datas sammanställning där fyra analytiker deltog. Bolagets prognoser för återstoden av 2018 upprepades.

Ericsson kom före öppning med skriftliga besked inför bolagets kapitalmarknadsdag i New York under dagen. Ericsson skruvar upp sin "försäljningsambition" med sikte på 2020 från 190-200 miljarder kronor till 210-220 miljarder. Målet om en rörelsemarginal på mer än 10 procent för 2020 ligger fast, men bolaget meddelar nu att det tidigare långsiktiga marginalmålet på 12 procent ska nås senast 2022. Aktien reagerade inte märkbart på beskeden och var 0,3 procent högre.

Teknikkonsulten Swecos rörelseresultat före nedskrivningar, ebita, var för tredje kvartalet 264 miljoner kronor vilket var högre än de 237 miljoner som nåddes samma period i fjol. Omsättningen ökade 12 procent till 4.078 miljoner. Utfallet blidkade dock inte börsen som sänkte aktien 6,4 procent.

Även New Wave föll på sin rapport, med 5,5 procent. Bolagets rörelseresultat för tredje kvartalet sjönk till 118 miljoner kronor, ned från 143 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Shamaran backade drygt 6 procent trots ökade intäkter. Oljebolaget hade i tredje kvartalet intäkter på 13,2 miljoner dollar, upp från 3,8 miljoner samma kvartal förra året, och gjorde en förlust på 2,7 miljoner dollar efter skatt. Bolagets oljeproduktion under kvartalet var i snitt 21.712 fat per dag att jämföra med 15.767 fat per dag under andra kvartalet.

Duroc var ytterligare en stor rapportförlorare med ett kurstapp på 9,4 procent.

Mekonomens resultat före skatt för kvartalet blev 233 miljoner kronor, närapå en fördubbling mot de 119 miljoner resultatet var för tredje kvartalet förra året. Intäkterna ökade med 33 procent i kvartalet, något som det ökade antalet egenägda verkstäder enligt Mekonomen bidrog till. Börsen var kallsinnig och handlade ned aktien 1,7 procent.

Uppåt gick det däremot för Recipharm, som lyfte 7,7 procent efter en rapport som visade en kvartalsvinst på rörelsenivå på 25 miljoner kronor, att jämföra med en förlust på 17 miljoner motsvarande period i fjol.

Bioarctic gick också starkt och steg 5,1 procent. Forskningsbolagets resultat efter skatt var 25,9 miljoner i tredje kvartalet, att jämföra med en förlust på 0,1 miljoner motsvarande period i fjol.

Aspire Global, som är B2B-tjänsteleverantör på onlinespelmarknaden, räknar med att infria sina finansiella mål organiskt redan 2019, i takt med att intäkterna närmar sig de 120 miljoner euro som var målet för 2020. Aktien rusade 16,7 procent.

Tradedoubler var en av dagens större förlorare med ett kurstapp på 15,8 procent efter ett magert tilltaget bud från storägaren Reworld Media. Reworld bjuder 3:17 kronor per Tradedoubleraktie och en oberoende budkommitté rekommenderar ägarna att acceptera budet. På onsdagen stängde Tradedoubler på 4:38 kronor och budet innebar alltså ingen premie utan i stället en rabatt på drygt 27 procent.

First North-listade Transtema rasade drygt 23 procent efter ett omsättningsfall på 40 procent i tredje kvartalet. Minskningen berodde enligt bolaget främst på lägre aktivitet hos koncernens nätbyggarbolag.

Jefferies har höjt rekommendationen för Veoneer till köp från tidigare behåll. Aktien handlades 1,5 procent högre.

Köp Bahnhof och Zalaris, rekommenderade Affärsvärlden i sin senaste utgåva. Tidningen rekommenderade även sälj för Bonäsudden, Logistri och Västsvensk Logistik. Bahnhof steg 1 procent medan de säljrekommenderade aktierna backade något i tunn handel.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST