I den stora hamnen i Valetta ligger lyxjakterna på rad. Fotograf: Lars Pehrsson/TT

Skandaltyngd maltesisk bank får licensen indragen av ECB

ECB har dragit in banklicensen för maltesiska Pilatus, en bank som anklagats för att ha brustit i sitt arbete med att motverka penningtvätt, enligt Financial Times.

"EU-myndigheter söker nya befogenheter för att hantera penningtvätt efter en serie bankskandaler i Estland, Lettland och Malta, I flera fall, inklusive Pilatus, var det amerikanska myndigheter som spelade en nyckelroll i att upptäcka påstådda olagliga bank-aktiviteter", skriver Financial Times.

Pilatus Bank har riktat sig mot rika privatpersoner och har haft över 300 miljoner euro i totala tillgångar, eller en marknadsandel om drygt 1 procent på Malta.

Iran-födde Seyed Ali Sadr Hasheminejad har varit ägare till Pilatus samt även verkat som bankens styrelseordförande. Han arresterades i mars, anklagad av amerikanska myndigheter för bland annat bankbedrägeri, penningtvätt samt för att ha försökt kringgå de amerikanska sanktionerna mot Iran. Han anklagades bland annat för att olovligt ha fört mer än 115 miljoner dollar från Venezuela till Iran-kontrollerade bolag via västerländska banker, har Financial Times rapporterat.

I spåren av att styrelseordföranden arresterades tillsatte myndigheter på Malta en ny ledare på banken medan hans ägarrösträtt hölls inne. Seyed Ali Sadr Hasheminejad har uppgivit att han är oskyldig till det han anklagas för, men har nekats borgen.

EU har granskat banken sedan förra året, då den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia dödades av en bilbomb efter att ha anklagat banken för korrupta betalningar, skriver BBC


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant