Elon Musk: "Det är absurt att Tesla har överlevt. Absurt!"

Tesla är en av två amerikanska biltillverkare som aldrig har blivit bankrutt, hävdar Elon Musk i en podcast. Och den andra, Ford, kan mycket väl gå bankrutt i nästa recession, menar Tesla-grundaren.

I en öppenhjärtig intervju i Recodes podcast Recode Decode talar Teslas grundare Elon Musk ut om de problem hans elbilsbolag gått igenom under året – som han beskriver som det värsta i sin karriär.

"Uppriktigt sagt så känns det som som att jag åldrats fem år i år", säger han i podcasten.

Under 2018 har Tesla-grundaren bland annat fått en knäpp på näsan av den amerikanska finansinspektionen för sina Twitter-kommenterarer kring ett eventuellt utköp, och haft produktionsproblem med Model 3. Nyligen redovisade elbilstillverkaren dock sin första kvartalsvinst på två år.

"Fram till omkring september stod vi ständigt inför, ungefär, 'vi måste lösa det här, annars går vi under'", säger Elon Musk i podden.

Läs även: Analys: Framtiden är förarlös – så påverkas bostadspriserna och resten av ekonomin

Vid ett tillfälle i podcasten pratar Elon Musk om de amerikanska biltillverkarna svaga facit och säger att det är 'trivialt' att starta ett bilföretag men 'monumentalt svårt' att överleva.

”De enda som inte har gått bankrutt är Tesla och Ford", säger han och och tar upp att GM och Chrysler behövde räddas genom statliga interventioner i den senaste recessionen. Detta trots att de hade många kunder, "tusentals försäljare", "tusentals servicecenter" och redan hade gjort sina större kapitalinvesteringar.

"Risken är stor att Ford inte klarar sig i nästa recession. Som nystartat bilföretag är det mycket svårare att överleva än om du är ett etablerat märke. Det är absurt att Tesla har överlevt. Absurt! Absurt", fortsätter han.

Skälet till att Tesla än så länge har klarat sig är att "alla" på bolaget har lagt ned "hundratimmarsveckor", säger Elon Musk.

Alternativet till det, säger Elon Musk, är att Tesla skulle ha gått under.

"Tesla får inte dö. Tesla är oerhört viktigt för framtidens hållbara transporter och energiproduktion”, säger han i podcasten och tillägger att han gissar att eilbilsbolaget har fört hållbar energi 5-10 år framåt i tiden.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Rusning till Leif GW:s och Göran Perssons bolag som laddar för börspremiär
  2. Sveriges doldis-techstjärna sålde just sitt bolag till Uber för 29 miljarder – allt började med en hjärnblödning
  3. Paret satsade sina bröllopspengar och hackade Ikea – idag säljer de sina soffben i 30 länder
  4. Aktierna som ska upp 40% eller mer – enligt proffsen
  5. Fondens floppår drabbade 300 000 sparare – nu lämnar förvaltaren
  1. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  2. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  3. Aktien rasade 26% – sen stoppades all handel i forskningsbolaget
  4. Forna världsartisten går mot sitt andra stora genombrott – som vd för familjeföretaget
  5. Nästa vecka tar hon över Handelsbanken – bryter 150 år av gubbvälde

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.