Emil Eifrém, medgrundare och vd för Neo4J, på Veckans Affärers event i Almedalen 2016. Fotograf: Pax Engström Nyström

Morgan Stanley öser pengar över svensk techsuccé – Ola Rollén hänger på

Databasbolaget Neo4J får ett rejält tillskott i kassan. 700 miljoner kronor tillförs i en investeringsrunda ledd av bland annat Morgan Stanley.

Det svenska techbolaget Neo4J tar in motsvarande drygt 700 miljoner kronor i riskkapital i en runda som leds av Morgan Stanley och riskkapitalbolaget One Peak Partners, skriver Di Digital som även noterar att investeringen är den överlägset största i den svenska startupsektorn i år.

Bolaget grundades 2007 i Linköping och flyttade senare till Malmö, men har numera sitt huvudkontor i Silicon Valley. I Skåne sitter fortfarande ett 60-tal av Neo4J:s dryga 200 anställda.

Produkten Neo4J utvecklar är en grafdatabas som söker igenom och kopplar samman stora datamängder på ett överskådligt sätt.

Bolaget har tidigare blivit omskrivet för sin roll i att hjälpa journalister att sortera och analysera miljontals läckta dokument i uppnystandet av skattesmitningsskandalerna 'Panamadokumenten' och 'Paradisläckan'.

Men deras databas har även kommit till användning för näringslivet och för myndigheter.

Enligt Breakit kan den bland annat användas av Walmart för att förutsäga vilka produkter som intresserar en kund utifrån tidigare köp, eller konstaderna för den amerikanska armén att skicka soldater till krigsdrabbade områden.

I kundlistan finns bland annat Astra Zeneca, Volvo och Telia liksom nästan 80 av USA:s 100 största privata och börsnoterade bolag. enligt Di Digital.

Exakt vad Neo4J, som tidigare har uttalat planer på en börsnotering till år 2020, omsätter är okänt.

Men vd:n och medgrundaren Emil Eifrém uppger för Di Digital att de kan ställa om till ett positivt kassaflöde "närsomhelst".

”Vi växer jättesnabbt, mellan 50 till 100 procent varje år", säger han till sajten.

Sedan starten 2007 har bolaget tagit in totalt omkring 1,4 miljarder kronor i riskkapital.

I den senaste jätterundan deltar även bland annat det svenska riskkapitalbolaget Creandum, liksom Hexagons vd Ola Rollén, genom sin investeringslåda Greenbridge. Båda har tidigare investerat i Neo4J.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.