Rapportdepp – mörk fredag för verkstadsaktierna på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen fortsatte ned även på fredagen där en ström av rapporter bidrog till ett fortsatt svagt börssentiment. 

Vitvarutillverkaren Electrolux och stålproducenten SSAB tappade medan Securitas gick mot strömmen och steg.

Vid 13.40 var OMXS30 ned 1,6 procent till nivån 1.482 och aktier för 9,8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Det var nervöst även ute i Europa, detta efter ett antal rapportbesvikelser från amerikanskt håll sent på torsdagen efter New York-börsens stängning. Londonbörsen sjönk med 1,0 procent och Frankfurt med 1,5 procent.

Bland storbolagen sågs Electrolux falla efter dämpade marknadsprognoser. Högre kostnader på grund av bland annat stigande råmaterialpriser väntas få effekter även under 2019. En i övrigt hyfsat rapport räckte inte att blidka marknaden som handlade ned aktien med drygt 6 procent. Som mest var aktien ned med drygt 13 procent.

Det var även nedåt för SSAB som sjönk med 5 procent. Bolagets justerade rörelseresultat var något lägre än förväntat.

"Vi ser en normal säsongsavmattning i Europa inför årsskiftet, fortsatt god underliggande efterfrågan i USA och Europa och för kylda stål. Vi är hyggligt positiva", sade Martin Lindqvist i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Bland OMXS30-bolagen var det uppåt för Securitas som däremot gick emot strömmen och steg med drygt 3 procent. Rapporten stod väl upp mot förväntningarna i marknaden. Förbättrad lönsamhet i Nordamerika var en av höjdpunkterna i rapporten.

Inom OMXS30 fick säkerhetsbolaget även sällskap av Swedish Match som var upp med 1 procent. Bolaget kom med ett starkt rörelseresultat för det tredje kvartalet.

I raden av svaga rapporter sågs Autoliv falla. Bilsäkerhetsbolaget valde även att sänka sin försäljningsprognos. Aktien tappade 5 procent.

Bland rapportförlorare sågs även Ahlsell, med grossistverksamhet inom bygg och installation. Även om rapporten var i linje eller bättre än analytikers förväntan så tappade aktien 8 procent.

Kökstillverkaren Nobia, tappade 4,5 procent på sin rapport. Bolagets rörelsemarginal i det tredje kvartalet föll till 8,5 procent vilket ska jämföras med samma tid ifjol. Den organiska försäljningstillväxten var även svag och uppgick till -5 procent. Den brittiska verksamheten var "en besvikelse" konstaterade även vd Morten Falkenberg i rapporten.

Ut ur skamvrån klev Fingerprint Cards. Biometribolaget visade upp en oväntad rörelsevinst och aktien steg med drygt 8 procent. På en fråga om det nu vänt för bolaget svarade vd Christian Fredriksson att "dammet har lagt sig efter en tuff resa" i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

I spåren av gårdagens förlorare Dometic tappade ytterligare ett bolag inom fritidsprodukter på fredagen. Thule var ned med 4 procent. Bolaget nämner i sin rapport att den amerikanska marknaden "fortsätter att vara utmanande".

Dometic tappade ytterligare 2 procent på fredagen och har sedan början av veckan tappat över 18 procent.

Ett ljus i mörkret i rapportfloden var annars spel- och bettingbolaget Kambi vars aktie steg med 9 procent. En klart bättre rapport än väntat där USA var ett positivt inslag vilket bidrog till uppgång.

Senare under eftermiddagen väntas amerikanska BNP-estimat för det tredje kvartalet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST