Häftigt ras i gruvaktien - men självkörande bilar rusar

Gruvligt ras för Boliden medan Veoneer har bra fart på dagens börs.

Stockholmsbörsen handlades nära tisdagens stängningsnivåer efter en onsdagsförmiddag med en mängd bolagsrapporter samt ett väntat räntebesked.

Kring klockan 12.40 noterades Stockholmsbörsens OMXS30-index på oförändrade nivåer kring 1.508. Aktier till ett värde av 8,6 miljarder hade då omsatts på Nasdaq Stockholm

Riksbanken lämnade som väntat räntan oförändrad på -0,50 procent och signalerade fortsatt en höjning med 25 punkter i december eller februari. Kronan tappade på beskeden.

Annars var kvartalsrapporter det dominerande inslaget i nyhetsflödet och precis som tidigare under rapportsäsongen föranledde flera kvartalsbesked stora kursrörelser, och då särskilt nedåt. På onsdagen var det framför allt aktierna i Boliden och Evolution som fick känna av säljtrycket.

Boliden hade vid klockan 12.30 tappat drygt 14 procent av sitt börsvärde efter en i det närmaste linjär försvagning under handelssession efter ett inledande tapp på 5-6 procent.

"Jag är förvånad över nedgången. Operationellt var zinkproduktionen svagare än väntat, i huvudsak till följd av problem vid Tara-gruvan, men bolaget låter ju förstå att produktionen väntas återvända till tidigare snittnivåer", sade Gustaf Schwerin, analytiker på Pareto Securities och fick medhåll från flera analytiker.

Att Boliden nu spår att investeringarna kommer att uppgå 8 miljarder kronor under 2019 fördes av bedömare fram som ett möjligt kurssänke. Investeringarna i år väntas landa på drygt 6 miljarder.

"Marknaden hade sannolikt räknat med capex i storleksordningen 6 miljarder kronor även för 2019. Vi tror fortfarande att det blir en extrautdelning, men kanske inte så stor som vi trodde tidigare", säger Ola Södermark.

Aktien i kasinounderleverantören Evolution Gaming fick en svängig resa efter bolagets rapport där det framgick att ledningen nu väntar sig att ebitda-marginalen för 2018 kommer att ligga något lägre än tidigare prognos på 45 procent. Strax efter klockan 12.30 stod aktien i 548:50 kronor, motsvarande -4,8 procent, efter en rejäl studs vid 10-tiden. Dagslägstanoteringen låg på 482 kronor.

Vidare i betting- och gamblingsektorn: Betsson steg nära 3 procent efter sin rapport.

I den strida strömmen av bolagsrapporter hittades under den arla morgonen även kvartalsbesked från Nordea och Handelsbanken.

Nordeas intäkter kom in 6 procent lägre än förväntat, där provisionsintäkterna var lägre än analytikernas förväntningar. Denna nedgång i kvartalet ska enligt vd Casper von Koskull tolkas som tillfällig. Nordea återhämtade initialt fall och noterades efter lunch kring 82:51 kronor, motsvarande 0,8 procent lägre.

Aktien i Handelsbanken noterade något högre, +0,8 procent, efter en rapport som i stort sett var linje med snittestimaten som sammanställts av Infront Data. Handelsbanken siktar på att ta bort 1.600 tjänster i digitaliserings spår fram till år 2022.

Banken meddelade på tisdagskvällen att vd Anders Bouvin snart kommer att gå i pension. Enligt uppgifter till DI är det styrelsen som tvingat bort honom från vd-posten efter den senaste tidens besvärande uppgifter om banken.

Axfood tappade mark efter sin rapport. Aktien var ned med nära 7 procent. Rörelseresultatet var något lägre än analytikers estimat. En varm sommar har påverkat logistikverksamheten negativt. Omsättningen var däremot något bättre än väntat. Willys var ett positivt inslag i rapporten medan Dagab var en besvikelse framkommer det i en intervju med Klas Balkow med Dagens Industri.

"Vår uppfattning är att med en 4-procentig tillväxt i vår försäljning tror vi att vi har växt snabbare än marknaden under kvartalet", sade Axfoods vd Klas Balkow till Nyhetsbyrån Direkt.

IT-konsulten Tieto anslöt sig till vinnarna bland storbolagen och steg med drygt 4 procent. Bolaget visade bättre rörelseresultat än väntat och upprepade sin prognos om att justerat rörelseresultat ska öka under 2018 jämfört med 2017.

Massatillverkaren Rottneros steg med cirka 3 procent efter en rapport som visat att bolaget ökat sitt rörelseresultat med 152 procent i kvartalet. Uppgången var positivt påverkad av högre priser på bolagets produkter.

Mycronic redovisade en orderingång som var lägre än fjolåret men som förklaras av rekordorder under fjolåret på maskritare. Aktien sjönk med lite mer än 2 procent.

Bilsäkerhetsföretaget Veoneer rusar 8 procent inför morgondagens rapport.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST