Fotograf: Coderbunnyz

Här är 10-åringen som är så bra på att koda att techjättar som Google och Microsoft redan har ögonen på henne

Hon lärde sig programmera när hon var 6 år gammal. Idag, 4 år senare, är hon en framgångsrik entreprenör.

Samaira Metha växte upp i techvärldens Mekka, Silicon Valley, i USA. Hon började koda redan som 6-åring och startade sedan Coderbunnyz – ett brädspel som hjälper andra barn att bli proffs på att koda.

Efter att ha belönats med ett flertal priser tog saker fart och spelet började säljas på Amazon.

Idag har den 10-åriga programmeraren och entreprenören sålt spel för över 35 000 dollar, efter knappt ett år på marknaden. Det skriver Business Insider Nordic.

Hon anordnar också workshops för barn i grundskolan där hon använder spelet för att lära ut. Enligt Samaira Metha använde 106 skolor spelet för att lära barnen att koda i början av skolåret.


Genom hennes initiativ Yes, 1 Billion Kids Can Code kan man också donera spelet till skolor runt om i världen. 

"Det finns 1 miljard barn i världen nu. Och det finns människor i nöd över hela världen, som vill lära sig kodning", säger Samaira Metha.

Försäljningen går så bra att hon precis lanserade en uppföljare – Codermindz, som ska vara världens första AI-brädspel. Genom spelet lär sig barnen grundläggande AI-principer för att så småningom kunna använda sina färdigheter till att bygga robotar.

Idag har Samaira Metha lärt över 2000 barn att koda och gjort mängder av workshops, bland annat på Microsoft och Google, som fick upp ögonen för henne.

"Efter mina workshops på Googles huvudkontor pratade jag med Stacy Sullivan, Googles Chief Culture Officer i en timme. Hon sa att jag hade gjort bra ifrån mig och att jag kunde komma och jobba för Google när jag har gått ut college", säger Samaira Metha.

Men själv är inte 10-åringen övertygad om att Google är något för henne än, utan menar att hon gillar livet som entreprenör.