Fotograf: Emma-Sofia Olsson/TT

Fick lön och löneförhöjningar av kommunen under 14 år – utan att jobba

Nya detaljer framkommer i fallet med en man som misstänks ha avlönats av Falu kommun i 14 år utan att jobba. Enligt SVT Dalarna ska han ha löneförhandlat med sin egen förälder och fått flera löneförhöjningar.

I slutet av oktober uppdagades det att en son till en enhetschef i Falu kommun misstänkts ha fått lön av kommunen i 14 år utan att jobba. Både föräldern och sonen har polisanmälts och fått sparken.

I en granskning av fallet som SVT Dalarna gjorde i veckan framkommer nya detaljer i fallet.

När förvaltningen 2009 skar ned på verksamheten varslades ett antal anställda om omplacering, men den bedrägerimisstänkta mannen behöll sin plats, skriver SVT.

Dessutom ska han ha fått löneförhandla med sin egen förälder.

När den numera bedrägerimisstänkte mannen började sin anställning 2004 var hans lön 15 100 kronor. I september i år, när han sparkades, hade den stigit till 24 300 kronor.

2007 höjdes lönen med 2000 kronor, 2008 med 1000 kronor och 2009, alltså samma år som nedskärningarna, med 550 kronor, skriver SVT.

Elisabeth Florman, som då var förvaltningschef, har dock inga minnen av mannen:

”Det är ett mysterium. Jag kan inte dra mig till minnes att den här personen har funnits i våra rullor”, sade hon till SVT Dalarna.

Några dagar efter att historien rullades upp uttalade sig Kjell Nyström, tillförordnad kommundirektör i Falu kommun, i P4 Dalarna.

"Det har inte brustit i våra rutiner. Däremot har det brustit i ansvar och befogenheter hos en utsedd chef", sade han.


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.