Varor på ett textilföretag i Jiangsu, Kina, Fotograf: TT

Vita huset stoppar billiga Kina-paket

Kinesiska e-handelsbolag får en rabatt när de skickar varor till USA, menar Vita huset som aviserar att de ska dra sig ur ett internationellt postfördrag.

I mitten av september hade Vita huset tullbelagt bland annat kinesiska elbilar, hemelektronik och industrirobotar för totalt 250 miljarder dollar som ett led i president Donald Trumps strävan att minska det amerikanska handelsunderskottet gentemot Kina.

Nu har Vita huset aviserat att USA ska dra sig ur ett postfördrag som de menar har gett kinesiska företag rabatter gentemot amerikanska företag och därför  har stört konkurrensen och översvämmat den amerikanska marknaden med billiga kinesiska konsumentvaror, skriver New York Times.

Det 144 år gamla fördraget Universal Postal Union reglerar vad drygt 190 medlemsländer betalar varandra för att skicka brev och mindre paket över landsgränserna.

Sedan slutet av 60-talet har utvecklingsländer haft en rabatterad postgång inom fördraget. Det har inneburit att kinesiska företag kan leverera varor till USA till lägre avgifter än vad amerikanska bolag betalar för för att skicka varor inom landet. Enligt New York Times står Kina för 60 procent av paketen som skickas till USA.

Saken är den, skriver Bloomberg, att Kinas klassifiering som ett utvecklingsland har fått konsekvenser när e-handeln växer. Vissa kinesiska e-handlare har till och med erbjudit gratis leveranser till USA.

I en gästkrönika i Financial Times i september skrev Donald Trumps handelsrådgivare Peter Navarro om hur han ansåg att postfördraget har stört e-handelsmarknaden:

"Det är ofta möjligt för ett kinesiskt företag att sälja kopior via onlinehandlare, som Amazon eller Alibaba, till amerikanska kunder till ett lägre pris än amerikanska företag som skickar autentiska varor."

För e-handelsjätten Amazon kan de nya reglerna innebära att omsättningen från kinesiska tredjepartshandlare minskar, men att det antagligen vägs upp av ökad aktivitet från inhemska spelare, skriver Bloomberg.

Vita husets besked påverkar bland annat leveransföretaget Stamps.com. Aktien föll nio procent på nyheten.

Läs även: Analys: Trumps handelskrig – så påverkar det världshandeln, Sverige och dig

Tidigare i år införde Postnord en avgift på 75 kronor på paket som skickades från Kina från sajter som Wish och Ali Express för att komma tillrätta med uteblivna momsbetalningar. Avgiften gjorde att antalet dagliga försändelser från Kina till Arlanda minskade från 150 000 till omkring 15 000 paket.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST