1 av 20
Bildspel: Thomas Erikson talar kring ämnet "Att vara ledare i vår tid" på Novare och Veckans Affärers mentorprogram den 15 oktober 2018 Fotograf: Pax Engström Nyström

Thomas Erikson: ”De bästa ledarna är de med störst självinsikt”

Hur blir man en bra ledare? Thomas Erikson, aktuell med boken Omgiven av dåliga chefer, betonade vikten av självinsikt när han talade till deltagarna i Novares och Veckans Affärers mentorprogram.

Idag är Thomas Erikson en mycket uppskattad föreläsare och författare, som har tränat drygt 4500 chefer och ledare i just ledarskap. Men hans första egna chefsjobb blev faktiskt en katastrof.

”Det var en brutal dikeskörning, jag tror inte man kan linda in det alls. Jag trodde att jag visste allting och hade alla svar, och då blir det fel. Ingen hade sagt åt mig hur man leder, och det blev helt enkelt en katastrof”, berättade han från Grand Hotels scen, där han talade inför deltagarna i Novares och Veckans Affärers mentorprogram.

Den negativa erfarenheten gjorde att det tog tre år till innan han vågade prova ett nytt chefsjobb – och då med en helt annan ansats.

”Det går att lära sig att vara en bra chef. Det som var svårt för mig var svaret på frågan ’varför?’. Varför tog jag egentligen på mig ett chefsjobb? Ska man ta på sig en ledarroll, så måste man veta varför man gör det, för man påverkar många människor. Jag hade ingen aning om mitt ’varför’ när jag blev chef för första gången”, sa Thomas Erikson.

Han betonade även skillnaden mellan att vara en chef och att vara en ledare.

”Chef är en titel, en position som medför vissa mandat och befogenheter. Men att leda människor är en kommunikationsprocess – det går inte att leda människor utan att kommunicera. Eller som en kvinna sa till mig en gång för många år sedan: chefen är den jag måste följa, ledaren är den jag vill följa.”

För att bli en bra ledare behöver man både ha självinsikt, en medvetenhet om hur ens medarbetare fungerar och – inte minst – social kompetens, menar Thomas Eriksson.

”Så vad är egentligen social kompetens? För mig är det förmågan att förstå mitt beteendes inverkan på andras beteende, det vill säga – det jag gör, påverkar vad andra människor gör; och när jag förstår på vilket sätt så kan jag använda min sociala kompetens. Det sätter fingret på något viktigt, inte minst i ett ledarskap – att social kompetens baseras på självinsikt.”

”Om jag ska förstå hur mitt beteende påverkar andra, så måste jag förstå mitt eget beteende. Därför har de bästa ledarna den största självinsikten. Det gör en också till en skicklig kommunikatör – och det behöver man vara som ledare.”

Efter Thomas Erikssons föredrag hölls även en intressant diskussion om ledarskap och kommunikation, med en panel bestående av Sandra Kiesel Lindberg, HR Manager på Quickspin, Marvin Liljegren, Head of Culture på ICA och Sara Börsvik COO/CFO på Bonnierförlagen.


Erik Thordin och Johan Ekesiöö under adept- och mentorträffen på Grand Hotel.

Två deltagare om programmet

Johan Ekesiöö, styrelseordförande för IBM Svenska AB och Teknikföretagen (mentor för Erik Thordin)

Hur har mentorprogrammet varit så här långt?
”Väldigt stimulerande. Det är sjätte gången jag är mentor här, och så har jag jobbat i andra mentorprogram utöver det. Att få träffa nya människor, från en yngre generation, och förstå hur de tänker, tycker och har för utmaningar. En del är nytt, annat är sådant som jag själv har varit med om tidigare. Det är ett givande och ett tagande, annars skulle jag inte vara med.”

Vad kan du mest bidra med?
”Erfarenhet av hur man hanterar ett antal situationer som Erik refererar till, och som jag kan känna igen mig i.”

Har du ett konkret karriärstips?
”Gör ett bra jobb där du är och tänk på vad du vill göra i nästa steg. Gå aldrig ifrån något, utan alltid till något.”

Erik Thordin, regionchef på stiftelsen Friends i södra och västra Sverige (adept)

Hur har mentorprogrammet varit så här långt?
”Väldigt bra, det är stimulerande att ha en mentor som kommer utifrån, och som man kan bolla saker med. Det är som att ha en egen bank av kunskap och erfarenhet, vilket känns lyxigt. Att ha någon som har gått före, och som man kan ta rygg på. Jag uppskattar att vi kan bolla saker helt öppet, att man kan vara helt transparent.”

Har du exempel på något du tagit med dig hittills?
”Jag gick in i en ny roll i höstas, och inför det bollade jag många saker med Johan, och fick värdefull input. Men också det här med att veta vem man är, var man står och var man är på väg.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST